Bibliotekoje – virtualios realybės kino erdvė

Graikiška skulptūra su virtualios realybės akiniais bibliotekos aplinkoje

Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje įsikūrė naujas miesto pramogų taškas, kuris turėtų būti įdomus ne vien filmų, šiuolaikinio meno ar naujųjų technologijų gerbėjams, bet ir visiems ieškantiems naujų patirčių. Buvusias kavinės patalpas savo veiklai pritaikė virtualios realybės (VR) kino erdvė „Hexa Cinema“.

Žiūrovams siūlomame repertuare – specialiai šioms kino erdvėms sukurti darbai – režisieriaus Donato Ulvydo patriotinis filmas „Aš Lietuva“ ir neseniai iš Venecijos festivalio sugrįžęs „Žaisti Gyvenimą“, kuriame atgyja menininko Algio Kriščiūno paveikslai.

„Biblioteka labai džiaugiasi, galėdama prisidėti prie inovatyvių sprendimų, kitokiomis formomis pateikiant ir pristatant meną visuomenei. Kiekviena nauja technologija, kuri yra prijaukinama ir atliepia bei ugdo visuomenę, yra sveikintina. Didžiuojamės bendradarbiavimu su „Hexa Cinema“ ir kviečiame visus į virtualios realybės kiną“, – sako bibliotekos direktorė Greta Kėvelaitienė.

„Džiaugiamės atidarydami jau penktą „Hexa Cinema“ kino erdvę Lietuvoje. Viliamės, kad panevėžiečiai taip pat pamils VR filmų formatą. Technologinės inovacijos keičia įprastą kino patirtį į daug labiau įtraukiančią, kai gali pasijusti ne stebėtoju, o aktyviu filmo dalyviu ar net pagrindiniu herojumi. Užsidėję specialius akinius bei ausines žiūrovai pasijaučia išties nusikėlę į kitą pasaulį, kuris apsupa 360 laipsnių kampu, o po pusvalandį trunkančio seanso lieka sužavėti bei sujaudinti. Smagu, kad VR filmus jau pamėgo plati auditorija – moksleiviai, studentai, šeimos, draugų ir kolegų kompanijos, labai dažnai sulaukiame ir senjorų. Tikimės netrukus savo repertuarą dar labiau išplėsti – jau gruodžio mėnesį pakviesti į naują lietuviško VR filmo premjerą visai šeimai“, – pasakoja „Hexa Cinema“ vystytojas, žinomas kino prodiuseris Žilvinas Naujokas.

„Hexa Cinema“ kino erdvės sėkmingai veikia Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose, vasarą – ir Palangoje.

Tūkstančiai žiūrovų jau spėjo išvysti du repertuaro filmus. Pirmasis jų – D. Ulvydo „Aš Lietuva“, kviečiantis patirti skrydį virš gražiausių šalies vietovių bei išgirsti jaudinančią rašytojos Akvilės Kavaliauskaitės poemą, kurią įgarsina aktorė Ilona Balsytė. Dovana žiūrovams – nemokama muzikinio vaizdo klipo peržiūra, kur pasirodo žinomi lietuvių dainininkai.

Antrasis – siurrealistinė kelionė po dvi dešimtis menininko A. Kriščiūno paveikslų. Čia atgyja ne vien meno darbai, tačiau ir paties A. Kriščiūno užrašyta istorija – dviejų žmonių pokalbis apie santykius, meilę ir bėgantį gyvenimą (įgarsino atlikėjai Mantas Jankavičius bei Inga Jankauskaitė). Filmas  sulaukė ir kino kritikų dėmesio – buvo įtrauktas į prestižinio Venecijos kino festivalio konkursinę programą.

„Hexa Cinema“ kino erdvė bibliotekoje veiks nuo pirmadienio iki šeštadienio. Darbo dienomis nuo 9 iki 19 val., šeštadieniais – nuo 9 iki 16 val.