„Spauda leista“ – spaudos draudimo laikotarpio leidiniai

Stikliniuose stenduose išdėliotos senos knygos ir nuotraukos
Pradžia:2024-10-15 12:00
Pabaiga:2024-12-31 12:00
Vieta:I a. erdvės
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos I a. ekspozicijų erdvėje pristatoma paroda iš bibliotekos fondų Spauda leista!“, skirta lietuvių spaudos lotyniškais rašmenimis draudimo panaikinimo 120-mečiui. Eksponuojamos knygos, ekslibrisai, nuotraukos iš bibliotekos retų knygų ir rankraščių fondų.

1864–1904 metai į Lietuvos istoriją įėjo kaip keturi lietuvių spaudos lotyniškais rašmenimis draudimo dešimtmečiai. Draudimui tauta priešinosi įvairiai, tačiau ryžtingiausia kova – knygų, knygelių, periodinių leidinių spausdinimas Mažojoje Lietuvoje, jų nelegalus gabenimas į Lietuvą ir platinimas.

Stengiantis pergudrauti caro valdžią, buvo leidžiami kontrafakciniai leidiniai. Juose tyčia neteisingai nurodoma knygos leidimo data, vieta ar autorius. Dažniausiai buvo keičiama data, nurodant išleidimą iki 1864 metų.

Atsirado pasaulyje analogijų neturinti knygnešystės epopėja. Knygnešys tapo kovos dėl lietuviškos spaudos simboliu. Kūrėsi knygnešių ir draudžiamos literatūros platintojų draugijos. Viena stambiausių buvo Garšvių knygnešių draugija, gyvavusi 1885–1895 metais Panevėžio apskrities Naujamiesčio valsčiaus Garšvių kaime.

Bibliotekos Retų knygų fonde saugoma per 200 egzempliorių spaudinių, išleistų spaudos draudimo laikotarpiu. Tarp jų yra ir kontrafakcijų, graždankų (knygos, išspausdintos reformuotu kirilikos variantu „graždanskij šrift“), periodinių leidinių „Šviesa“, „Ūkininkas“, „Varpas“, „Žemaičių ir Lietuvos apžvalga“, „Tėvynės sargas“, „Dirva-Žinynas“, „Naujienos“.

Parodoje eksponuojamos iš Panevėžio krašto kilusių draudžiamosios spaudos platintojų, knygnešių, visuomenės veikėjų, rašytojų, kunigų, pedagogų, spaudos darbuotojų, valstybės veikėjų, gydytojų knygos, išleistos spaudos draudimo metais. Jiems sukurtų ekslibrisų, nuotraukų skaitmeniniai vaizdai.

Paroda veiks iki gruodžio 31 d.