Preparuoto fortepijono antologija: bibliotekoje skambės John Cage kūryba

Fortepijonas be dangčio ir šalia jo ant žemės gulintis atlikėjas tamsiame fone
Data:2024-10-21
Laikas:18:00
Vieta:I a. erdvės
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Spalio 21 d. 18 val. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos I a. erdvėse išgirsime pianisto Viktoro Oresto Vagusevičiaus koncertą „Preparuoto fortepijono antologija: John Cage sonatos ir interliudai preparuotam fortepijonui“.

Koncerto klausytojai susipažins su tradicinių instrumentų modifikacijos reiškiniu, vadinamu preparavimas. Skambės legendinio JAV kompozitoriaus, pianisto ir rašytojo John Cage „Sonatos ir interliudai preparuotam fortepijonui”, atliekami Vienoje šiuolaikinės muzikos studijas pabaigusio pianisto Viktoro Oresto Vagusevičiaus.

„Su dideliu jauduliu ir tyrinėjimo aistra noriu pristatyti būsimą koncerto programą, kurioje leisiuosi į muzikinę kelionę po paslaptingą preparuoto fortepijono pasaulį. Kaip pianistas, randantis paguodą sklandžioje klasikinių ir šiuolaikinių stilių sintezėje, džiaugiuosi galėdamas pristatyti šią unikalią ir užburiančią koncertinę programą, skirtą nesenstančiam Johno Cage’o šedevrui – „Sonatoms ir interliudams preparuotam fortepijonui“, – sako pianistas V. O. Vagusevičius.

Preparuotas fortepijonas – tai instrumentas, kurio skambesys laikinai pakeistas ant arba tarp stygų padėtų varžtų, varžtelių, nutildytuvų, guminių trintukų ar kitų daiktų. Vienas iš kūrėjų, komponavusių muziką preparuotiems instrumentams, ir yra J. Cage.

Viktoras Orestas Vagusevičius baigė fortepijono studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (prof. P. Geniušo klasėje), taip pat fortepijono ir šiuolaikinės muzikos studijas Vienos muzikos ir scenos menų universitete (prof. A. Kouyoumdjian ir prof. M. Hoursiangou klasėse).

Glaudžiai bendradarbiauja su laisvosios improvizacijos žanro muzikantais, įvairių audiovizualinių projektų kūrėjais, šiuolaikinės muzikos ansambliais, reguliariai koncertuoja šiuolaikinės ir klasikinės muzikos festivaliuose. Itin daug koncertuoja kaip nebylaus kino įgarsintojas, o 2019 m. su didžiuliu pasisekimu debiutavo Pordenonės (Italija) nebylaus kino festivalyje.

Svarbią Viktoro Oresto kūrybos dalį užima klasikinės ir šiuolaikinės muzikos programos įvairiuose sudėtyse. Jis yra koncertavęs skirtinguose žemynuose bei prestižinėse koncertų salėse (Belgrado filharmonija, Vienos Konzerthaus, Teatro Civico ir kt.) Kaip solistas grojo su Kauno Juozo Gruodžio konservatorijos, MDW bei VDU muzikos akademijos kameriniais orkestrais, o 2020 m. debiutavo garsiame šiuolaikinės muzikos festivalyje „Wien Modern“.

Spalio 20–24 d. koncertai vyks ne tik Panevėžyje, bet ir Vilniuje, Viklaviškyje, Kaune ir Visagine.

Organizatorius – Kirtimų kultūros centras.

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.