Rimantui Idzeliui atminti: vakaras ir skulptūrų parodos atidarymas

Medinė skulptūra angelas ir renginio pavadinimas
Pradžia:2024-10-08 17:15
Pabaiga:2025-01-07 14:00
Vieta:III aukšto erdvės

Spalio 8 d. 17.15 val. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje III aukšto erdvėse vyks skulptoriaus Rimanto Idzelio (1949–2013) atminimo vakaras ir jo kurtų medžio skulptūrų parodos atidarymas.

Vakare žiūrėsime filmininko Henriko Gulbino filmą „Idzelis“ (20 min.), išgirsime apie netrukus pasirodysiančią R. Idzelio kūrybos knygą CIRKUMFRAKT. Vakare ištraukų iš būsimos knygos skaitys aktorius Enrikas Kačinskas, prisiminimais dalinsis R. Idzelio draugai, kolegos, kūrybos gerbėjai.

Iš Panevėžio kilęs Rimantas Idzelis iki šiol prisimenamas kaip spalvinga ir charizmatiška asmenybė. Gebėjimą kurti ir pamilti medį surado Paberžėje, paskatintas kunigo, vienuolio kapucino Algirdo Mykolo Dobrovolskio, daugelio vadinto tiesiog Tėvu Stanislovu.

Anot menotyrininkės Ramutės Rachlevičiūtės, R. Idzelio kūriniai neturi analogų nei profesionalioje, nei mėgėjų dailėje. Jis yra tarsi pakibęs tarp mėgėjų ir profesionaliosios dailės, kartais pakrypsta į vieną, kartais – daugiau į kitą pusę.

Vienas ryškiausių skulptoriaus Rimanto Idzelio kūrinių yra Anykščių šv. apaštalo evangelisto Mato bažnyčios šventoriuje eksponuojamos Kryžiaus kelio stotys. Šiam kūriniui suteiktas Kultūros paveldo statusas.

Parodos bibliotekoje kuratorė Nomeda Simėnienė pasakoja, kad sumanymą rengti parodą nešiojosi senokai. „Pirmiausia, tą noriu padaryti kaip draugui ir kol dar yra žemėje tos kartos žmonių – bičiulių, kolegų, bendrakeleivių, jo kūrybos gerbėjų. Bet pradėdavau abejoti, ar pavyks, nes žinojau ne tiek jau daug žmonių, pas kuriuos glaudžiasi Rimo dovanotos ar iš jo įsigytos skulptūros. Avantiūros sveika dozė šiame sumanyme yra, bet be jos irgi neįdomu gyventi.“

Tačiau prasidėjęs parodos kūrimo procesas, pasak N. Simėnienės, abejones išsklaidė: sulaukė gausaus palaikymo, padrąsinimo ir pagalbos. Rimanto Idzelio atminimo vakaras žada būti įdomus, spontaniškas ir nenuspėjamas.

Parodoje bibliotekoje išvysime R. Idzelio įvairaus kūrybinio laikotarpio kūrybą, surinktą iš privačių kolekcijų.

Rengėjai žada ir uždarymo vakarą, kuriame bus pristatyta R. Idzelio knyga CIRKUMFRAKT. Sekite bibliotekos informaciją.

Paroda veiks iki 2025 m. sausio 7 d.

Iliustracijoje – skulptūra „Angelas, skaičiuojantis nuodėmes“

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.