Gabrielės Petkevičaitės-Bitės vardą turime 35 metus

Vidutinio amžiaus moters tamsiais drabužiais ir sage voru po kaklu portretas
Marius Mindaugas Danys „Gabrielė Petkevičaitė-Bitė“ (Varšuva, 1890)

Bitės biblioteka. Miesto ir šalies kultūros žmonės žino, kad tai – Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka Panevėžyje, o pačioje bibliotekoje įvairiose erdvėse lankytojus iš nuotraukų lydi Gabrielės Petkevičaitės-Bitės žvilgsnis.

Rugsėjo 25 d. sukanka 35 metai, kaip turime Gabrielės Petkevičaitės-Bitės vardą, o darbuotojai šviesuolę gerbia, myli ir didžiuojasi veikloje galėdami remtis jos idėjomis ir intelektualiniu palikimu.

Gabrielės Petkevičaitės-Bitės vardas Panevėžio viešajai bibliotekai suteiktas tuometinės direktorės Vandos Paškauskienės ir darbuotojų siekimu, daugumos skaitytojų pageidavimu.

Dėl G. Petkevičaitės-Bitės vardo suteikimo V. Paškauskienė Panevėžio miesto vykdomojo komiteto pirmininkui J. Bečeliui rašė: „Biblioteka visais laikais buvo, yra ir turėtų išlikti kaip kaitriausias kultūros židinys, spinduliuojąs didžiąją humanizmo šviesą. Juk ji atviriausia vieta savibūrai, dvasios augimui ir skleidimuisi. Neveltui ir didžiosios mūsų altruistės Gabrielės Petkevičaitės-Bitės vienas didžiausių troškimų buvo matyti Lietuvą mąstančią, skaitančią, europinio mentaliteto valstybę.“

Gavus leidimą iš kultūros ministerijos, J. Bečelis 1989 m. rugsėjo 25 d. pasirašė sprendimą dėl vardo suteikimo.

„Mūsų miesto kultūros istorija turtinga žymiais kūrėjais, tačiau Gabrielės Petkevičaitės-Bitės vardo bibliotekai pageidavo dauguma mūsų skaitytojų. Džiaugiamės ir didžiuojamės jį gavę,“ – komentuoja V. Paškauskienė tuometinėje spaudoje (1989 m. „Tiesa“).

Kvietimas miestiečiams į šventę bibliotekoje šia proga skambėjo taip: „Pradedame vadintis Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešąja biblioteka. Tai taip daug, kad net baugumas ima. (…) Ištisa Išmintis, Guodėja, Tiesos ir Meilės dalintoja Ji buvo… Drįsdami manyti, kad ne tik informacijos telkimo vieta esam, nors dalelė Bitės palikto žmonėms lobyno viliamės būti…“ (Albina Saladūnaitė, „Panevėžio tiesa“ 1989 m.).

Gabrielės Petkevičaitės-Bitės vardo suteikimo proga bibliotekoje vyko iškilmingas vakaras, languose eksponuojami Lietuvos dailininkų sukurti rašytojai skirti ekslibrisai, parengta iš Martyno Mažvydo bibliotekos surinkta visos jos kūrybos paroda, bibliografinė rodyklė, straipsniai, atsiminimai, atminimo įamžinimas.

Dabar bibliotekoje Gabrielės Petkevičaitės-Bitės asmenybę ir jos vertybes galite patirti su meile įkurtoje interaktyvioje ekspozicijoje „Bitės aruodai“. O darbuotojų parengta ir nuolat pildoma virtuali paroda atskleis visą Gabrielės Petkevičaitės-Bitės gyvenimą ir kūrybą.