Naujos knygos. Bernardo Gailiaus „Agentė“

Užrašas Naujos knygos ir knygos viršelis

Na va, turim ir lietuvišką šnipų romaną. Netgi tikrai įtraukų.

1938-ųjų Lietuva. Saugumo struktūros siekia išlaikyti šalies valdžios stabilumą, tarp partijų didėjant nepasitenkinimui prezidentu Antanu Smetona. Didžiausią nerimą kelia, kad į valstybinius postus vienais ar kitais keliais neprasibrautų komunistai, palaikomi bolševikinės Rusijos. O tokių ženklų yra, tik ne įrodymų. Ir štai Saugumo departamente dirbančiam Konstantinui Astrauskui sandorį ir informaciją pasiūlo gana aukštas pareigas Lietuvos komunistų partijoje užimanti Angelė Treigytė…

Autorius puikiai mezga intrigą, kelia romano veiksmo įtampą ir veržia kilpą. Pasijunti kaip ant adatų – nagi, kas toliau? toliau? Įdomu, kad didesniam autentiškumui sukurti naudojama tuometė kalba su tuo dabar jau erzinančiu „tamsta”.

Ko pasigedau? Labiau įtikinamų, išplėtotų charakterių, ypač moterų. Na, ir kad pagaliau tokioje literatūroje išmoktume (jei jau imamės) aprašinėti meilės (mylėjimosi) scenas.

Gal todėl ir galutinis įspūdis, kad įdomu, verta, tačiau neįkritau, nepasinėriau. Tarsi viską būčiau stebėjusi per stiklą. Tiesa, su įtrūkiais. Nes visgi ėjo paskutiniai Lietuvos nepriklausomybės metai, tad visąlaik graužė mintis – kas tiems žmonėms nutiko vėliau? Ačiū, kad į kai kuriuos klausimus atsakymus gavau. Puiku.

Rašykit, Bernardai.

*****

Užsisakyti B. Gailiaus romaną kviečiame mūsų bibliotekoje arba www.ibiblioteka.lt

*****

Jau spalio mėnesį bus galima pabendrauti su pačiu autoriumi – bibliotekoje planuojamas susitikimas. Stebėkite mūsų informaciją!

Asta Sarapienė
Komunikacijos specialistė