Nauja paroda „Muzika – mano likimas”

Vaizdas be pavadinimo
Pradžia:2024-08-16 0:00
Pabaiga:2024-09-13 18:00
Vieta:Menų skaitykla
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

„Esi graži ir nuostabi žvaigždutė…“. Frazė dainos, kurią greičiausiai prisimena daugelis. Kai kas – net ir tai, kad pirmąsyk ją atliko krištolinio balso savininkė Beatričė Grincevičiūtė, o parašė Balys Dvarionas.

Būtent šio kompozitoriaus, pianisto, dirigento, pedagogo 120-mečiui paminėti Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos Menų skaitykloje atverta nauja ekspozicija – dokumentų paroda „Muzika – mano likimas…“.

Čia pristatomos bibliotekos turimos knygos, natų rinkiniai: populiariosios miniatiūros fortepijonui (ciklai „Mažoji siuita“, „Žiemos eskizai“), operos „Dalia“ (pagal rašytojo ir dramaturgo Balio Sruogos dramą „Apyaušrio dalia”) arijų rinkinys, choro ir solo dainos (tarp jų ir garsioji „Žvaigždutė“, kurią kompozitorius specialiai sukūrė Beatričei Grincevičiūtei), koncertai, simfoniniai ir kameriniai kūriniai.

Lankytojai galės pasiklausyti B. Dvariono muzikos garso įrašų kompaktinėse ir vinilo plokštelėse.

B. Dvarionas (1904–1972) – viena žymiausių lietuvių muzikos asmenybių. Jo kūryba žavi romantiniu stiliumi,  lietuvių liaudies dainų dvasia, savitumu. Rašė įvairių žanrų muziką (opera, baletas, simfonija, koncertai, uvertiūros, kameriniai opusai, muzika kinui ir teatrui). Į lietuvių muzikos istoriją įėjo ir kaip vieno pirmųjų baletų, pirmojo koncerto smuikui kūrėjas.

Paroda „Muzika – mano likimas…“ Menų skaitykloje eksponuojama iki rugsėjo 13 d. Kviečiame!