Tautodailininkų kūrybos parodoje – spalvomis išsiliejusios Dainų šventės dainos

Tapybos paveiksle mergina sėdi medžio kamieno fone
Pradžia:2024-07-30 17:00
Pabaiga:2024-08-24 12:00
Vieta:II a. erdvės
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Liepos 30 d. 17 val. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos II a. ekspozicijų erdvėse atidaroma tautodailininkų tapybos paroda „Skambėk, daina, nutapyta“, skirta šimtmečio Dainų šventei. Parodą organizuoja Panevėžio miesto ir rajono tautodailininkus vienijanti asociacija „Pantautodailė“.

Parodoje darbus pristatys daugiau kaip 25 tautodailininkai tapytojai iš Panevėžio ir Rokiškio miestų bei rajonų.

Pamatysime nutapytas dainas, skambėjusias pirmojoje Dainų šventėje. Kiekvienas kūrėjas savo pasirinktą dainą perteikia tik jam būdingu stiliumi ir braižu. Dainą tapytojai ilgai brandino mintyse ir eskizuose, kol ji suskambėjo spalvomis drobėje.

„Dainų šventė lietuvių tautai yra labai reikšminga, o mums kilo mintis nutapyti dainas, kurios skambėjo 1924 m. pirmoje Dainų dienoje. Surasti tų dainų tekstus buvo nemenka užduotis. Juos radome Kauno miesto muziejuje, muziejus suteikė galimybę pasinaudoti saugomos knygelės „Pirmoji dainos diena 1924” skaitmeniniais vaizdais. Knygelės kopiją pamatys ir parodos lankytojai. Iš 35 pirmoje Dainų šventėje dainuotų dainų pavyko rasti 30,“ – pasakoja parodos kuratorė Jūra Butkevičiūtė.

Paveiksluose autoriai atvaizduoja daugiausiai emocijų sukėlusios dainos epizodus. Jos žodžiai pateikiami šalia paveikslo, kad lankytojas galėtų palyginti savo interpretaciją su pavaizduota tapytojo.

Tautodailininkų tapybos projektas vyksta jau penktus metus, vasarą Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje tradiciškai pristatomos parodos.

Parodą lankykite iki rugpjūčio 24 d.

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.