Poezijos ir džiazo garsų magija po Zarasų dangumi

zarasai-proj

Ten, kur baigiasi žodžiai, prasideda muzika“, – sakė Heinrichas Heine. Bet, kai muzika ir žodžiai susijungia, gimsta meno kūrinys.

Šilto vasaros vėjo kedenamą liepos vakarą Zarasų rajono savivaldybės viešoji biblioteka dovanojo dar vieną projekto „Žalia šviesa poezijai“ renginį – poezijos ir džiazo garso spektaklį „Švelnūs riksmai“.

Unikalioje vietoje, terasoje ant bibliotekos stogo, susirinkę klausytojai pamatė vientisą valandos trukmės kūrinį, kuriame atsiskleidė netikėti garso ir žodžio žaismai, suvieniję skirtingų žanrų menus. Poetas Aivaras Veiknys, aktorius Mindaugas Ancevičius bei profesionalūs muzikantai čia sujungė savo kūrybines patirtis.

Jei televizijos ir teatro aktorių, dainų autorių ir atlikėją, charizmatiškąjį Mindaugą Ancevičių daugelis puikiai pažįsta, tai poeto Aivaro Veiknio kūryba ir naujasis amplua daugeliui klausytojų buvo tikras atradimas. Jo eilėraščiai klasikiniai: suskaičiuoti rimai, ritmai, skiemenys, kirčiai, o svarbiausia, kiekvienas eilėraštis turi prasmę. Ir dar gražiausiai ir prasmingiausiai jie suskambėjo paties autoriaus ir jo gyvenimą bei išgyvenimus jaučiančio aktoriaus deklamuojami.

Poeziją lydinti muzika dar labiau sustiprino žodžio prasmę. Ją atliko profesionalūs muzikantai Dominykas Kazimieras Krulikovskis, Kornelijus Pukinskis, Dominykas Snarskis ir Tadas Dešukas. Muzikinėje drobėje susipynė džiazo ir šiuolaikinės muzikos elementai, gamtos ir egzotiškų instrumentų garsai bei nuo ežero pučiantis vakaro vėjas.

Pasak Mindaugo Ancevičiaus, muzikoje yra labai daug improvizacijos, tad kiekvienas jų pasirodymas yra vis kitoks, nepakartojamas.

Poezijos ir muzikos sintezė sukūrė nepaprastą patirtį klausytojams, o žodžiai ir garsai tapo švelniais riksmais, palietusiais kiekvieno širdį.

Šis renginys yra projekto „Žalia Šviesa poezijai“ dalis, kurį finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Zarasų rajono savivaldybė.

Jurga Sagadinaitė,
Zarasų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Skaitytojų aptarnavimo skyriaus vyresn. bibliotekininkė
Nuotr. Donato Merkio

Logotipai-Zarasai
LTK_Logotipas