Lėlių teatrų festivalis kvietė susitikti su pasakomis

leliu-festivalis

Rokiškio Juozo Keliuočio viešosios bibliotekos XXVIII Aukštaitijos regiono lėlių teatrų festivalis ,,Kai atgyja lėlės“ vaikus kvietė susitikti su pasakomis, kurias sekė lėlės. Juk vaikai pasiilgę pasakų, o lėlės – vaikų. Festivalis tapo vienu iš ryškiausiu Rokiškio miesto 525-osioms įkūrimo metinėms paminėti renginių programos dalimi.

Renginio vedėjos, dvi pasakotojos Valda Bugailiškienė ir Inga Belovienė, kartu su vaikais leidosi į kelionę, kurioje sutiko Rokiškio Juozo Keliuočio viešosios bibliotekos lėlių teatrą ,,Padaužiukai“, Šiaulių Vytauto Vitkausko viešosios bibliotekos Gruzdžių Augustino Griciaus padalinio lėlių teatrą „Stebuklingas lagaminas“, „Katino Murklio teatrą“ iš Ukmergės, Rokiškio kultūros centro Priemiesčio padalinio Bajoruose lėlių teatrą „ČIZ“, ,,Nykštuko lėlių teatrą“ iš Kauno ir ,,IN and Co“ edukatores Ingą ir Nadieždą. Festivalio programoje buvo penki įdomiausi pasakojimai, netikėčiausi siužetai ir juokingiausi personažai, kurie privertė šypsotis ir stebėtis jų išradingumu. Edukacinėje programoje ,,Pirštukinės lėlės“ pagamintos lėlės-kiškiai, vaikų pagalba irgi taps kokios nors pasakos veikėjais.

Tradiciškai festivalį pradėjo renginio iniciatoriai ir organizatoriai, Rokiškio Juozo Keliuočio viešosios bibliotekos lėlių teatras ,,Padaužiukai“. Žiūrovai pamatė lėlių vaidinimą ,,Baubas“, režisierė Nadiežda Ivanova. Tai istorija apie mažą vienišą žmogiuką Maciuką, kuris bijojo tamsos ir joje gyvenančių baubų. Tačiau vieną dieną, palikęs namus, Maciukas išeina į platųjį pasaulį, išgelbėja pasimetusią mergaitę Drobinką ir tampa šauniu didvyriu.

Šiaulių Vytauto Vitkausko viešosios bibliotekos Gruzdžių Augustino Griciaus padalinio lėlių teatras „Stebuklingas lagaminas“ parodė smagų spektaklį ,,Pasaka apė Joną“ pagal J. Stonevičiaus Gruzdžių krašte užrašytą pasaką. Spektaklyje gausu buvo ne tik senovinių rakandų, bet ir Gruzdžių krašte senovėje naudotų tarmiškų žodžių.

„Katino Murklio teatras“ iš Ukmergės rodė spektaklį ,,Ypatingas berniukas Nukas“. Linksmas ir interkatyvus lėlių, šešėlių ir objektų spektaklis tiek didelius, tiek mažus įtraukė į veiksmą. Pagrindinis veikėjas Nukas, nepaprastas berniukas, kuris vieną dieną nieko negirdi, o kitą dieną nieko nemato. Negana to, jam nutiko keisčiausių dalykų.

Rokiškio kultūros centro Priemiesčio padalinio Bajoruose lėlių teatras „ČIZ“ žiūrovams pristatė spektaklį ,,Vargšas ir besotis“. Aktorėms bežaidžiant su senais buities rakandais, kurie netikėtai pavirto teatrinėmis lėlėmis. Be to, žiūrėdami spektaklį, vaikai įsitikino, kad už gerumą ir teisybę, žmogus yra apdovanojamas, o pikti kėslai ir melas susilaukia reikiamo atpildo.

Po šio spektaklio renginio organizatoriai pristatė kūrybinių darbų parodos-konkurso ,,RO-kiškio nuotykiai bibliotekoje“ rezultatus, padėkomis apdovanojo dalyvius ir pakvietė juos į rugsėjo mėnesį bibliotekoje vyksiantį jubiliejinį renginį. Visi kūrėjai verti pačių gražiausių pagyrų ir šilčiausių linkėjimų. Šiuo metu, įspūdingą net 42 kiškių ir knygų parodą kviečiame aplankyti Vaikų ir jaunimo skyriuje, Taikos g. 19, Rokiškis. Paroda veiks iki rugsėjo 23 d.

Festivalį vainikavo Kauno ,,Nykštuko” lėlių teatras, kuris jauniesiems Rokiškio krašto žiūrovams ir konkurso dalyviams dovanojo spektaklį ,,Gaidelis – saulės valdovas“. Smagi ir pamokanti pasaka apie apsišaukėlį gaidelį, kuris skelbiasi esąs vienintelis saulės valdovas, tereikia jam užgiedoti ir saulė pateka, nes ji jo klauso. Įbaugintos kiemo gyventojos vištos tikėjo gaidelio stebuklingomis galiomis ir nuolankiai jam tarnavo, kol vieną dieną viskas išaiškėjo gaidelio melagystės.

Kad šis renginys įvyktų, bibliotekininkės parengė projektą ,,XXVIII Aukštaitijos regiono lėlių teatrų festivalis ,,Kai atgyja lėlės“. Projektą finansavo Rokiškio rajono savivaldybė, jo partneriai Rokiškio kultūros centras ir Švietimo centras, informacijos rėmėjas ,,Rokiškio sirena“.

Lėlių teatras – tai vieta, kurioje stebuklai atgyja, kur lėlių pagalba pasakos ir istorijos prabyla į jaunuosius žiūrovus. Kiekvienas spektaklis meilės ir kūrybiškumo vaisius – nuo lėlių kūrėjų iki režisierių ir aktorių, juk visi dirbo su dideliu entuziazmu. Kaip bebūtų gaila, tačiau viskas, kas gera ir gražu greitai baigiasi. Iki naujų susitikimų beribiame pasakų ir lėlio teatrų pasaulyje.

Parengė Rokiškio rajono savivaldybės Juozo Keliuočio viešosios bibliotekos
Vaikų ir jaunimo skyriaus vyresn. bibliotekininkė edukacijai, projekto vadovė Nadiežda Ivanova