Molėtų krašte viešėjo keturi rašytojai: pirmoji rašytojų rezidencijos programos „Parašyta Molėtų krašte“ savaitė

moletu-kraste

Birželio 3-9 dienomis į Molėtų kraštą kurti, būti ir pasisemti kūrybinio įkvėpimo atvyko keturi kūrėjai. Rašytojų rezidencijų programa „Parašyta Molėtų krašte“ – tai jau ketvirtą kartą vykstantis Molėtų viešosios bibliotekos projektas pritraukiantis talentingus tiek pradedančius, tiek garsius rašytojus. Šį kartą Girsteitiškyje, ant ežero kranto esančioje sodyboje, viešėjo Marius Marcinkevičius, Lina Itagaki, Daiva Molytė-Lukauskienė, Justina Kapeckaitė-Šmaižienė bei rezidencijų kuratorius Juozapas Blažiūnas.

Šiose kūrybinėse atostogose rašytojams ir iliustruotojai buvo suteikta visiška kūrybos laisvė. Kūrėjai galėjo kurti, piešti, rašyti arba tiesiog mėgautis lėtu „molėtišku“ gyvenimu prie ežero, semtis įkvėpimo, bendrauti su kitais autoriais, dalintis idėjomis ir namo parsivežti kažką neapčiuopiamo, kas atsilieps kūryboje dar bėgant laikui – tai magiškas laikas skirtas kūrybai.

Apie magiškas akimirkas rezidentų sodyboje Juozapas Blažiūnas pasakoja:

Būna akimirkų, kai netikėtai rezidenciją užplūsta tyla. Tai tik dėl to, kad tuo metu rašytojai apmąsto ką matė ežero bangų mirguliavime, ką išgirdo nuostabiame paukščių klegesyje, ką užuodė žydinčių gėlių kupinoje lauko pievoje. Nes tai nuostabus Molėtų kraštas, kuriame tiek daug įkvėpimo gali atrasti kiekvienas.

Išvyka į Alantą

Rašytojų rezidencijos programos dalyviai turėjo dvi galimybes susitikti su vietos skaitytojais. Pirmasis susitikimas su skaitytojais įvyko Alantos gimnazijoje su pradinių klasių mokiniais bei jų mokytojais. Kadangi visi rašytojai, kūrėjai atvykę į šią rezidenciją šiuo metu rašo bei iliustruoja knygas vaikams, tai puiki proga susitikti ir pasisemti įkvėpimo iš mažųjų skaitytojų. Kiekvienas rašytojų rezidencijos dalyvis turėjo progą pabendrauti su vaikais, paskaityti savo kūrybą, pažaisti žaidimus, pajusti kuo šiandien kvėpuoja vaikai ir ko jiems reikia, kaip skaitytojui. Kuratorius Juozapas Blažiūnas džiaugėsi užmegztu ryšiu tarp vaikų ir rašytojų:

Jau pirmasis susitikimas Alantos gimnazijoje atskleidė, koks nuoširdus gali būti bendravimas vaikų būryje. Rašytoja fantastė Justina Kapeckaitė-Šmaižienė guviai įsijautusi į pokalbį su vaikais, išnarstė galimus alternatyvius Alantos atsiradimo istorijos verpetus. Rašytoja Daiva Molytė-Lukauskienė, nors gimusi ir užaugusi Dzūkijos smėlynuose, tačiau nutekėjusi į Nidą prie Baltijos jūros, atskleidė kaip gaudomas gintaras ir kaip jis kvepia. Rašytojas Marius Marcinkevičius ne tik papasakojo kaip gyveno pokario partizanai, bet ir surengė nuostabias rungtynes vaikams.

Užsukę į Alantą rašytojai nepraleido progos apsilankyti ir Alantos dvare, pasidairyti po dvaro ekspoziciją, aplankyti Elvyros Satkūnaitės vardo biblioteką, užkilti į dvaro bokštą bei pasigėrėti iš viršaus atsivėrusiu Alantos kraštovaizdžiu.

Susitikimas su molėtiškiais

Paskutinis susitikimas su skaitytojais įvyko birželio 6 d. Molėtų viešojoje bibliotekoje su molėtiškiais pradinukais. Prie Justinos Kapeckaitės-Šmaižienės, Daivos Molytės-Lukauskienės bei Mariaus Marcinkevičiaus prisijungė ir Lina Itagaki. Tai puiki galimybė rašytojams užmegzti ryšį su savo tiksline auditorija, pristatyti savo kūrybą, pabendrauti su vaikais, sužinoti, kas jiems įdomu ir tai įnešti į savo kūrybą.

Po susitikimo rašytojai pasivaikščioję po Molėtų miestą, pasimatavę žvejo batus, galiausiai grįžo į sodybą Girsteitiškyje, kur tęsė savo kūrybines atostogas rašant, iliustruojant, bendraujant.

Kūrybinis džiaugsmas

Visi rašytojai sutaria – tai puiki galimybė rašytojams atitrūkti nuo kasdienybės bei pasinerti į kūrybinį procesą. Lina Itagaki džiaugėsi, kad gavo nuostabią progą pratęsti prieš metus pradėtą iliustracijų knygą gamtos apsuptyje, žiūrint į žalias pievas, rytą pradedant maudynėmis, susitikti su skaitytojais, susipažinti su kitais rašytojais. Vieniems programos dalyviams tai ne pirmą kartą lankomas kraštas, kitiems neatrastas ir paslaptingas. Daivai Molytei-Lukauskienei Molėtų kraštas dar neištyrinėta Lietuvos pusė, tad pajūryje gyvenanti rašytoja, šiuo metu rašanti knygą vaikams, džiaugėsi galėdama atrasti ryšį su ežerų kraštu.

Antroji rašytojų rezidencijos programos dalis – rugpjūtį

Tai pirmoji iš dviejų rezidencijų programos savaičių šią vasarą. Antroji „Parašyta Molėtų krašte“ savaitė vyks rugpjūčio 19-25 dienomis, kurios metu Molėtų krašte svečiuosis dar keturi rašytojai bei rezidencijų kuratorius Juozapas Blažiūnas.

Projektą „Rašytojų rezidencijų programa „Parašyta Molėtų krašte“ finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Projekto partneriai: Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka, Utenos A. ir M. Miškinių viešoji biblioteka, Lietuvos etnokosmologijos muziejus, Molėtų turizmo ir verslo informacijos centras, Molėtų rajono savivaldybė

Molėtų viešosios bibliotekos informacija