Skaitytojų klubo susitikimas Zarasų viešojoje bibliotekoje

zarasai-klubas

Paskutinis gegužės antradienio vakaras barėsi perkūnais ir mojo Vaivos juosta, o skaitytojų klubas „Knygų sala“, tik prieš mėnesį smagiai atšventęs vienerių metukų gimtadienį, ir vėl šurmuliavo. Laukė smagus vakarėlis, nes susitikimo tema – maisto receptai grožinės literatūros kūriniuose. Skaitytojai rinkosi nešini ne tik knygomis.

Pradėjome nuo peno sielai. Nijolė pristatė jai labai brangią knygą – tai I. Zujevo poezijos knyga „Urbanistiniai prisilietimai“ , kuriai iliustracijas sukūrė Nijolės dukra Laura. Labai tikimės, kad ir patys knygos autoriai apsilankys mūsų klube.

Tuomet palinkome prie knygų ir stalų. Saulė visus vaišino kava su grietinėle, kurią su pasimėgavimu gėrė Colleen Hoover knygos „Viskas primena tave“ herojė. Tai dar viena labai jautri šios rašytojos sukurta istorija, leidžianti išgyventi motinos sielvartą ir kaltę bei pastangas žengti į ateitį, paremtą viltimi ir išgijimu.

Jolanta pristatė šokoladu kvepiančią knygą „Kaip vanduo šokoladui“. Pirmajame meksikiečių autorės Laura Esquivel romane istorijos apie gyvenimą ir apie maistą, kuris čia yra gerokai daugiau negu maistas. Knyga turėtų patikti G. G. Marquez’o ir gurmaniško maisto mėgėjams, o klubiečiams patiko ir pasiūlyti meksikietiškų takų skonio traškučiai, ir, be abejonės, šokoladas.

Janina ir Vida pasakojo apie susitikimą su politiku ir žurnalistu Č. Juršėnu bei jo atsiminimų, įspūdžių ir apmąstymų knygą „Nenuobodaus gyvenimo mozaika“. Klausydamiesi pasakojimo vaišinomės nuostabaus skonio duonos tortu.

Gražina labai vaizdingai ir išsamiai pateikė lašišos tartaro gaminimo receptą ir pasiūlė šį patiekalą pasigaminti namuose. O detektyvų mėgėja Alė papasakojo, kad šio žanro kūriniuose retai rasi kokį receptą, mat kriminalistai dažniausiai pasitenkina greito maisto užkandžiais arba, nuvykus apklausti liudininkų, aristokratiška senutė jiems pasiūlo arbatos ir sausainių. Pastarųjų taip pat netrūko ant klubiečių stalo.

Buvo prisimintos ir Bridžitos Džouns (Helen Fielding „Bridžitos Džouns dienoraštis“) maisto gaminimo sėkmės ir nesėkmės. Įžymiosios mėlynos sriubos niekas neišvirė, bet klubo nariai galėjo paskanauti apelsinų konfitiūro.

Vakarą užbaigė Vasilijus, perskaitęs ištrauką iš V. Mykolaičio-Putino „Sukilėlių“. Visų laukė jautrus momentas – Vasilijus patiesė ant stalo austą drobinį rankšluostį ir ant jo padėjo lauknešėlį, tokį, kokį anuomet, prieš 160 metų moterys atnešdavo vyrams, sunkiai dirbantiems laukuose. Taip simboliškai baigėsi smagus susitikimas, kupinas gerų emocijų.

Linkiu neprarasti šio jausmo iki kito susitikimo, nes… prasideda vasara, skaitome mėgstamą literatūrą ir kito susitikimo metu, birželio 25 dieną, vėl dalinamės įspūdžiais!

Parengė Jurga Sagadinaitė,
Zarasų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Skaitytojų aptarnavimo skyriaus vyresn. bibliotekininkė
Nuotrauka autorės