„DUOday“ bibliotekoje: atradimai ir naujos patirtys

duo-day-3

Lietuvoje tarptautinė darbo šešėliavimo iniciatyva „DUOday“ organizuojama jau penktą kartą. Šios iniciatyvos esmė – žmogus su negalia ir įvairių įmonių ar organizacijų atstovai vieną dieną tampa kolegomis ir darbo dieną praleidžia kartu – susipažįsta su įstaiga iš vidaus, išbando įprastas darbuotojų užduotis. Taip siekiama atkreipti dėmesį į aktualią žmonių su negalią įdarbinimo problemą.

Panevėžio Elenos Mezginaitės viešoji biblioteka nuosekliai didina bibliotekos ir teikiamų paslaugų prieinamumą žmonėms su negalia, tad net nedvejodami šiemet pirmąkart prisijungėme prie šios iniciatyvos, suteikdami galimybę žmogui su negalia išbandyti naują profesiją realioje darbinėje aplinkoje, įgauti vertingos praktinės patirties.

Gegužės 23 d. „pasimatuoti“ bibliotekininko profesiją Viešojoje bibliotekoje (Kniaudiškių g. 34) panoro Inga iš Jaunuolių dienos centro. Merginą atlydėjo centro darbuotoja Kamilė.

Su bibliotekos darbo subtilybėmis viešnią supažindino vyr. bibliotekininkė Inga ir bibliotekos vedėja Sandra, praleidusios kartu visą pusdienį.

„DUOday“ iniciatyvos dalyvė bendravo su kolektyvu, apžiūrėjo šios bibliotekos patalpas, daugiau sužinojo apie teikiamas paslaugas, veiklų įvairovę, bibliotekininko darbo specifiką.

Tuomet praktiškai išbandė bibliotekininkų atliekamus darbus: nukabino seną ir pakabino naują parodą, padėjo rūšiuoti, išdėlioti lentynose pagal rodykles ir abėcėlę skaitytojų atneštas knygas, padėjo aptarnauti skaitytojus, dirbo kitus kasdien bibliotekoje atliekamus darbus.

Susipažinę artimiau pamatėme, jog Inga kuklus, ramus, bet labai kruopštus žmogus, gana greitai perprantantis duodamas užduotis.

Kartu su Jaunuolių dienos centro atstovais atvyko ir jų trys viešnios iš Italijos Kara Bobowski asociacijos. Kadangi jų mokslai susiję su dizainu ir tvarumu, pasiūlėme sudalyvauti ekologiškų knygos skirtukų iš antrinių žaliavų gamybos dirbtuvėse. Viešnios iš džiovintų žolelių ir gėlių dėliojo įvairias augalų kompozicijas bei susikūrė net po kelis vienetinius skirtukus, kurie vėliau dar buvo ir įlaminuoti.

Ačiū svečiams už nuoširdų domėjimąsi bibliotekininko profesija ir nuotaikingai kartu praleistą dieną, suteikusią daug pozityvių emocijų ir padėjusią dar geriau suprasti žmonių turinčių negalią, poreikius.

Nuotraukos  ir tekstas Indrės Rapkevičienės,
Panevėžio Elenos Mezginaitės viešoji biblioteka