Utenos Adolfo Šapokos gimnazijoje šurmuliavo Nacionalinė bibliotekų savaitė

biblioteku-savaite-utena-2

Nuo balandžio 23 d. iki 27 d. Adolfo Šapokos gimnazija tapo knygų, šokio, žinių ir europinės dvasios sūkuriu. Visą savaitę trukusios Nacionalinės bibliotekų savaitės „Europos šeimoje“ renginiai įtraukė mokinius, mokytojus ir visą Utenos bendruomenę.

Adolfo Šapokos gimnazijos biblioteka renginius pradėjo nuo ŠOKIO – judesio akimirkomis.

Pirmoje Bibliotekų savaitės „Europos šeimoje“  dienoje gimnazija sulaukė daug svečių iš universitetų ir kolegijų, kurie pristatinėjo specialybes, stojimo galimybes, atsakinėjo į mokinių pateiktus klausimus. Bibliotekoje svečiavosi Lietuvos Sveikatos mokslų ir Vytauto Didžiojo universitetų atstovai.

Prisijungus prie informacijos sklaidos apie universitetus, kolegijas, visada pagalvojame apie praktiškas veiklas Utenoje gimnazijos moksleiviams.

Verslo informacijos centro direktorė Irina Šeršniova supažindino mokinius su įdarbinimo galimybėmis vasaros metu ir pristatė kitus centro projektus.

Bibliotekoje vyko edukacinė pamoka „Rekomenduok draugui knygą”. Pamokos metu vienuoliktokai ne tik pristatinėjo perskaitytas knygas, bet ir kūrė skirtukus šioms knygoms. Gimnazistai išradingai atskleidė knygų vertybes bei patobulino viešosios kalbos įgūdžius.

Pirmąją Bibliotekų savaitės dieną baigė dvyliktokai, sukurdami ir pristatydami dešimtų ir devintų klasių mokiniams savo sukurtas elektronines knygas. Temas pasirinkome įvairias: jubiliejinių autorių, mėgstamiausių knygų, mylimiausių kino filmų pristatymus. Kadangi esame uteniškiai, pristatymuose atsispindėjo ir Utena.

Bibliotekų savaitės metu nepamiršome ir dvyliktokų. Jiems buvo skirta viktorina „Aš ir literatūra“.

Adolfo Šapokos gimnazijos bibliotekoje vyko įspūdingi renginiai:

Balandžio 25 d. devintokai ir dešimtokai varžėsi viktorinoje „Gimtosios kalbos margumynai“, dalinosi įspūdžiais apie perskaitytas knygas ir dovanojo muzikinius pasirodymus.

Balandžio 26 d. rytas prasidėjo nuo šokio, muzikos ir knygų pristatymų. Mokiniai susipažino su naujausia literatūra, o vėliau dalyvavo susitikime su inžinieriumi Karoliu Markausku.

Ta pačią dieną paminėtos žymių lietuvių rašytojų – J. Biliūno, Tumo-Vaižganto, S. Neries ir K. Donelaičio – gimimo metinės. Dvyliktokės Urtė ir Rasa pravedė viktoriną „Jubiliejiniai rašytojai“, o Gabija ir Aistė dovanojo šokį.

Renginiai sulaukė didelio mokinių susidomėjimo ir paskatino domėtis knygomis, lietuvių kalba ir literatūra.

Šventinę savaitę vainikavo veikla – protmūšis  „Europos šeimoje“ . Protmūšyje dalyvavo 1a kl. mokiniai ir istorijos mokytoja Jolita Baltuškienė.  Mokiniai analizavo Europos  istoriją, geografiją, kultūra. Ieškojo ir rado atsakymus į pateiktus klausimus. Kaip gauti pilietybę, jei esi Lietuvos pilietis? Kuri ES narė yra didžiausia pagal gyventojų skaičių? 

Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės „Europos šeimoje“  veiklas aptarėme ir Utenos raj. mokyklų metodinio ratelio susitikime „Ateities bibliotekos galimybės informacijos amžiuje“.

Nuoširdžiai dėkoju mokiniams ir mokytojams  už kartu praleistą malonų laiką su literatūra, knyga, šokio judesiu. Ši savaitė baigėsi, bet veiklos tęsis ir toliau. Gegužės mėn. planuojame susitikti su Karoliu Račicku, Dominyka Gruodyte, kurie mūsų mokiniams papasakos apie savo veiklas, išėjus iš gimnazijos ir dabar studijuojančius VGTU, dar laukia „Hobių diena“, nes kūrybiškumas lydi ne tik mokinius, bet ir mokytojus.

Dėkojame visiems, kurie prisidėjo prie šios įsimintinos savaitės: mokiniams, mokytojams, svečiams ir bibliotekos darbuotojams!

Nacionalinė bibliotekų savaitė „Europos šeimoje“ įrodė, kad biblioteka gali tapti ne tik žinių, bet ir kūrybiškumo, bendruomeniškumo ir europinės dvasios centru.

Nacionalinę Lietuvos bibliotekos savaitę „Europos šeimoje“ organizavo bibliotekininkė, mokyklų bibliotekų metodinio būrelio pirmininkė Vida Gudelienė.
Nuotraukos Vidos Gudelienės