Panevėžio teatro legendų kūrybinė kulminacija – Sofijos Kanaverskytės vėliavose

Vaizdas be pavadinimo

Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje atidaryta dailininkės Sofijos Kanaverskytės paroda „Panevėžio legendos“.

Iš dvylikos vėliavų žvelgia rinktiniai Panevėžio aktorių veidai. Kaip teigia autorė, „patys ryškiausi režisieriaus Miltinio mokiniai“ – Dalia Melėnaitė, Algimantas Masiulis, Stasys Petronaitis, Stepas Kosmauskas, Donatas Banionis, Vaclovas Blėdis, Jonas Alekna, Bronius Babkauskas, Eugenija Šulgaitė, Gediminas Karka, Kazimieras Vitkus ir pats mokytojas Juozas Miltinis. Vėliavos fonas ir aktoriaus-personažo portretas atskleidžia arba vaidmenį/misiją teatre, arba jau pats aktorius tapo  neatsiejama personažo dalimi.

Paroda gimė iš ilgesio J. Miltinio teatro legendai. Tas nepakartojamas kūrybos būdas, procesas, kuriame Maestro gebėjo išlaikyti mokinius, juos paruošti taip, kad žmogus išeina į sceną ir paaukoja visą save.

Parengti parodą padėjo kino režisierius Antanas Maciulevičius, fotomenininkas Juozas Valiušaitis. Pastarajam tai tarsi sentimentai laikams, „kai tėvai dar vaiką veždavosi į Panevėžį žiūrėti Miltinio spektaklių“.

Prisiminimais su renginio dalyviais pasidalijo aktorė Dalia Melėnaitė. Patvirtindama, kad S. Kanaverskytės vėliavas puošiantys portretai – tai aktoriai kūrybinės kulminacijos viršūnėje. Maksimumo, kurį patiria tikras kūrėjas.

Susirinkusiesiems koncertavo S. Kanaverskytės gimtojo Perekšlių kaimo folkloro ansamblis „Ulyčia“ (vadovas Gvidas Vilys).

Paroda veiks iki birželio 1 d.

Angelė Mikelinskaitė
Kultūros tyrinėjimo ir skaitmeninimo skyriaus vyr. bibliotekininkė

Gintaro Lukoševičiaus nuotraukos