Jaunimo edukatoriai mokėsi vizualinio meno metodų

Kristin Ragna Gunnarsdottir

Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka kartu su partnerėmis – dvylika Panevėžio regiono rajonų savivaldybių bibliotekų – 2021 03 01–2027 12 31 vykdo Erasmus+ programos finansuojamą akreditacijos projektą suaugusiųjų švietimo srityje. Pirmajame projekto etape jau įvyko darbo stebėjimo vizitai Pernu centrinėje bibliotekoje (Estija) ir Šelefteo miesto bibliotekoje (Švedija).

Erasmus+ programoje be darbo stebėjimo vizitų numatyta galimybė suaugusiųjų švietėjams vykti į pasirinktus kursus, o taip pat iš programoje dalyvaujančių šalių pasikviesti ekspertus, galinčius padėti priimančiojoje organizacijoje gerinti mokymą ir mokymąsi, pristatyti naujus mokymo metodus arba padėti perduoti gerąją patirtį.

Rugsėjo 30 – spalio 1 d. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje lankėsi islandų rašytoja ir iliustratorė Kristín Ragna Gunnarsdóttir, kuri savo ekspertine patirtimi dalinosi su jaunimo edukatoriais. Kūrybinių dirbtuvių metu jų dalyviai buvo supažindinti su skandinavų mitologijos personažais, jiems buvo pristatytos vizualinio meno iliustravimo technikos. Suaugusiųjų švietėjai sužinojo, kaip iliustruojant galima kūrybiškai derinti modernaus ir tradicinio meno elementus, susipažino su kūrybinių dirbtuvių rengimo metodais, mokėsi rengti užsiėmimo planą. Kūrybinių dirbtuvių metu edukatoriai patys išbandė įvairias iliustravimo technikas ir pagal savo iliustracijas kūrė istorijas.


Suaugusiųjų švietėjai teigia, jog po dalyvavimo užsiėmimuose su Kristín Ragna Gunnarsdóttir jiems gimė idėjų, kaip pritraukti jaunus žmones į biblioteką, pakviesti juos į užsiėmimus, kurių metu lavinama vaizduotė, ugdomas kūrybiškumas, derinami vizualiojo meno ir pasakojimo meno elementai, jauni žmonės skatinami geriau pažinti rašytinį tautos paveldą ir šiuolaikiškai interpretuoti jo turinį.  

V. Švedienės, G. Zauros ir B. Butkaus nuotraukos.

Parengė Virginija Švedienė
Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos
Suaugusiųjų švietimo veiklų koordinatorė

Renginys finansuotas