Su Titu Lauciumi – apie kiną, kūrybą, pasirinkimus

Jaunas vyras braukia delnu per plaukus ir šypsosi
Vismantės Ruzgaitės nuotrauka
Data:2024-10-22
Laikas:17:15
Vieta:Konferencijų salė
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos konferencijų salėje spalio 22 d. 17.15 val. vyks susitikimas su kino režisieriumi, scenaristu Titu Lauciumi.

Kalbėsime apie Tito Lauciaus kino darbus, pasirinkimus, kūrybos kismą. Žiūrėsime jo trumpametražį vaidybinį filmą „Šeima“ (2019) ir sceną iš kino apdovanojimais įvertinto filmo „Paradas“ (2023), kurią pamačius, pasak režisieriaus, taps aišku apie ką kalba.

Filmuose Titas Laucius, kaip sako, rodo paprastus žmones, patenkančius į nekasdienes, dažnai absurdiškas ir komiškas situacijas. Maišydamas klasikines žanro konvencijas bei autoironišką požiūrį į gyvenimą jis ne tik leidžia publikai kartu pasijuokti iš visiems atpažįstamų aplinkybių, bet ir atveria svarbesnes egzistencines temas.

Tito Lauciaus (1993) trumpametražis filmas „Gyvatė“ 2018 metais Portugalijos kino festivalyje “Fest – New Directors new films” laimėjo „CineEuropa“ publikos simpatijos prizą. 2020 metais sukurtas trumpametražis filmas „Šeima“ gavo prizą „Sidabrinės gervės kiaušinis“ už geriausią lietuvišką studentišką filmą.

2022 metais T. Lauciaus debiutinis pilnametražis filmas „Paradas“ Vokietijos kino festivalyje „GoEast“ laimėjo geriausio režisieriaus apdovanojimą. Lietuvos kino apdovanojimuose apdovanotas dviem „Sidabrinėmis gervėmis“: už geriausią pagrindinę aktorę ir geriausią metų scenarijų. Tais pačias metais lenkų kino gamybos kompanija „Gigant films“ nusipirko filmo scenarijų ir nufilmavo „Parado“ perdirbinį. Šių metų pabaigoje filmo premjera planuojama „Netflix“ srautinio transliavimo platformoje.

Nuotraukų autorė Vismantė Ruzgaitė

Renginys bibliotekoje vyks įgyvendinant projektą „Literatūros ir kino dienos bibliotekoje“. Finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Panevėžio miesto savivaldybė.

LKT_Logotipas

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.