Paskaita „Diplomatai Lozoraičiai: nuo laisvės iki vilties ir atgal“

Trys įvairaus amžiaus vyrai su kostiumais įspūdingo architektūrinio pastato fone
Data:2024-10-28
Laikas:17:15
Vieta:Konferencijų salė
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Lietuvos Respublikos Vyriausybė ir Lietuvos Respublikos Seimas 2024-uosius paskelbė Diplomatų Lozoraičių metais. Užsienio reikalų ministerijos iniciatyva, bendradarbiaujant su šalies apskričių bibliotekomis, po Lietuvą keliauja paskaita apie diplomatų Lozoraičių dinastiją, o spalio 28 d. nutūps Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje. Renginys nuo 17.15 val. vyks konferencijų salėje.  

Sužinosite apie naujausius istorikų atradimus, leidžiančius artimiau susipažinti su Lozoraičių šeima, pradėjusia Lietuvos diplomatinės tarnybos darbą dar 1918 m. ir tapusia vienu iš nepriklausomos Lietuvos simbolių.

1923 m. Stasys Lozoraitis vyresnysis, sukūręs šeimą su Vincenta Matulaityte, pasirinko darbą Lietuvos diplomatinėje tarnyboje. 1934 m. pradėjo vadovauti Užsienio reikalų ministerijai ir ėjo šias pareigas ketverius metus, svarbiu politinės įtampos didėjimo Europoje laikotarpiu. Vėliau šio darbo ėmusis Juozui Urbšiui, S. Lozoraitis pradėjo vadovauti pasiuntinybei Italijoje. Išvykimas į Romą 1939 m. birželį tapo lemtingas – prasidėjo Antrasis pasaulinis karas, vėliau Lietuvą užgrobė totalitarinės valstybės. Prezidento A. Smetonos įgaliotas J. Urbšys spėjo paskirti S. Lozoraitį vienintelės okupacijos sąlygomis veikusios valstybės institucijos – Lietuvos diplomatinės tarnybos – vadovu.

Padedamas žmonos, sūnų Stasio ir Kazio S. Lozoraitis vyresnysis su kolegomis lietuvių diplomatais atkakliai, iki pat mirties, veikė tvirtai tikėdamas, kad SSRS subyrės, o Lietuva atkurs Nepriklausomybę. Į diplomatinę veiklą jau po Antrojo pasaulinio karo įsitraukė ir jo vaikai. Įsteigus Lietuvos persitvarkymo sąjūdį jie buvo jauniausi išeivijoje veikusios Lietuvos diplomatinės tarnybos bendradarbiai. Lietuvai atkūrus nepriklausomybę, tėvo siekius padėję įgyvendinti sūnūs tapo profesionaliausiais šalies diplomatais. Stasys Lozoraitis jaunesnysis 1993 m. dalyvavo Prezidento rinkimuose, vadovavo ambasadai JAV, vėliau – Italijoje, o jo brolis Kazys net 12 metų, iki 2004-ųjų, buvo ambasadorius prie Šventojo Sosto.

XX a. Lietuvos diplomatijos istoriją tyrinėjanti dr. Vilma Bukaitė paskaitoje stengsis atsakyti į šiuos klausimus: kokių svarbiausių politinių tikslų siekė trys diplomatai Lozoraičiai? Kur įgijo diplomatijos žinių ir įgūdžių? Kokių sunkumų ir išbandymų patyrė? Kokios būdo savybės lėmė jų sprendimus, padėjo ar trukdė jų veiklai? Kokie sumanymai liko neįgyvendinti? Kur jūsų artimieji ar jūs patys galėjote juos išgirsti pirmąkart? Kaip Lozoraičiai prisidėjo 1990 m. Lietuvai atkuriant valstybingumą? Kaip jiems dirbant keitėsi Lietuvos tarptautinės veiklos ribos?

Energingus, charizmatiškus, profesionalius diplomatus Lozoraičius geriau pažinti padės nuotraukos ir dokumentai, jų šeimos pastangomis saugomi Lietuvoje.

Kviečiame susitikti su diplomatais Lozoraičiais!

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.