Nuo idėjos iki knygos: rašytojų mokykla Anykščiuose

rasytoju

Pirmąjį spalio savaitgalį mokslus Anykščiuose pradėjo 17 rašančių ar tik norinčių pradėti tą daryti suaugusiųjų iš Anykščių ir visos Lietuvos. Anykščių L. ir S. Didžiulių viešosios bibliotekos projektas „Rašytojų mokykla“ vyks 2024 m. spalio – 2025 m. gegužės mėn. Spalio 6 dieną pirmąjį susitikimą vedė mokslų daktaras Ramūnas Čičelis – poetas, eseistas, literatūrologas, VDU literatūrologijos studijų dalykų dėstytojas.

Anykščių biblioteka siekia puoselėti literatūrinę krašto tradiciją. Norima, kad „Rašytojų mokykla“ taptų rašančiųjų bendruomenę telkiančia ir auginančia patirtimi, kurią  vainikuotų dalyvavusiųjų kūrybos almanacho išleidimas ir kūrybos pristatymo renginys. Anykščių L. ir S. Didžiulių viešosios bibliotekos komanda ėmėsi šios iniciatyvos įžvelgdama prasmę stiprinti Anykščių, kaip literatūrinio miesto tapatybę,

„Kurdami „Rašytojų mokyklą“, stiprinsime bibliotekos ryšius su profesionaliais rašytojais, literatūros mokslo bendruomene. Labai džiaugiamės, kad  „Rašytojų mokyklos“ iniciatyvą palaiko Vilniaus Universiteto Lietuvių literatūros katedra ir Vytauto Didžiojo universiteto Lituanistikos katedra“, – sako Jurgita Bugailiškienė, Anykščių L. ir S. Didžiulių viešosios bibliotekos direktorė. Paskaitas ir praktinius užsiėmimus ves pastarųjų universitetų dėstytojai – Ramūnas Čičelis, Regimantas Tamošaitis, Rimantas Kmita, Jurgita Žana Raškevičiūtė. Vakarinėje kiekvieno susitikimo dalyje planuojamos literatūrinės ekskursijos, diskusijos su vietos rašytojais, kurios atskleis rašytojų kūrybos užkulisius ir  leis dalyviams atrasti, kaip kraštovaizdis ir vietos istorija gali tapti kūrybinio įkvėpimo šaltiniu. Galbūt kai kurie „Rašytojų mokyklos“ absolventai vėliau išleis savo knygas, o gal pasirinks tolimesnius su literatūra susijusius mokslus universitete.

Nors išmokyti rašytojo amato neįmanoma, tačiau rašančiam žmogui reikia palaikymo, jam norisi būti bendruomenėje, kuriai rūpi panašūs dalykai. Rašytojai, vesdami užsiėmimus yra mentoriai, įkvėpimo šaltinis tiems, kurie dalyvauja. Jie suteikia pasitikėjimo, motyvacijos ir ugdo, leidžia suprasti, kur dar galima tobulėti, kaip įveikti rašant užklumpančius sunkumus. Susitelkę į bendruomenę „Rašytojų mokyklos“ dalyviai palaikymą gaus ne tik iš lektorių ir Anykščių L. ir S. Didžiulių viešosios bibliotekos komandos. Tikimasi, kad dalyviai mokysis ir vieni iš kitų patirčių, semsis idėjų iš Anykščių miesto literatūrinio paveldo ir gamtos.

Vytauto Didžiojo universiteto Humanitarinių mokslų fakulteto Lituanistikos katedros vedėja doc. dr. Laura Kamandulytė-Merfeldienė džiaugiasi bendradarbiavimu su Anykščių L. ir S. Didžiulių viešąja biblioteka organizuojant  Rašytojų mokyklos projektą. „Mūsų visų bendradarbiavimas užtikrina akademinių žinių ir kūrybinės praktikos dermę.  VDU Humanitarinių mokslų fakultetas organizuoja įvairias tęstines kultūrines ir literatūrologines veiklas, pavyzdžiui, Kauno literatūros savaitę, bendradarbiauja su Lietuvos ir užsienio muziejais bei bibliotekomis. Manome, kad tai labai svarbu, nes tikime palaikančios kūrybinės erdvės svarba ugdant talentus, auginant įsitraukusią ir aistringą rašytojų bendruomenę.”

Rašytojų mokyklos programos kuratorės Daivos Ausėnaitės manymu, labai prasminga, kad iniciatyva gimė Anykščių viešosios bibliotekos erdvėje ir bus įgyvendinama bibliotekos. „Bibliotekos jau seniai nustojo būti vietomis, kur tik guli nemokamos knygos. Dabar bibliotekos atlieka daug funkcijų – čia vyksta knygų pristatymai, susitikimai su rašytojais, parodos, susiburia knygų klubai, vyksta įvairios edukacijos. Bibliotekos tikrai turėtų įkvėpti žmones ne tik skaityti ir mylėti knygas, bet ir jas rašyti. Tad kas dar galėjo organizuoti tokį projektą jeigu ne biblioteka? Ir kada jei ne dabar?“ – klausdama šypsosi Daiva Ausėnaite.

Šis projektas atveria duris į literatūrinį pasaulį visiems, kurie ieško galimybės save išreikšti, tobulėti ir įsitraukti į kūrybinę bendruomenę. Anykščiai – miestas, garsėjantis ne tik savo gamtos grožiu, bet ir kultūrine gyvastimi, tampa rašančiųjų namais, kur kiekvienas dalyvis gali suspindėti savitu kūrybiniu įkvėpimu.

Anykščių rajono savivaldybės Liudvikos ir Stanislovo Didžiulių
viešosios bibliotekos informacija