Kosmoteka: žvilgsnis į kosmoso paslaptis su astronomu Sauliumi Lovčiku

susitikimas-kosmoteka

Spalio 22 d. bibliotekoje Molėtų pradinės trečiokams vyko smagi astronomo Sauliaus Lovčiko paskaita-žvilgsnis į įdomiausias visatos paslaptis ir dangaus kūnus bei reiškinius.

Su smalsiaisiais trečiokais kalbėjome apie svarbiausią dangaus kūną Saulę, Žemės palydovą Mėnulį. Stebėjome, kaip žemėje keičiasi paros metas. Astronomas S. Lovčikas vaikams papasakojo, kad seniau žmonės išnaudodavo saulę kaip laikrodį ir kaip pagal šešėlius galima nustatyti paros metą bei patiems pasiūlė tai išbandyti – kai šešėlis priešais jus yra trumpas ir galima jį peržengti, vadinasi dabar vidurdienis. Taip pat demonstruojamoje vizualizacijoje stebėjome įvairius dangaus reiškinius, tokius kaip saulės halą, mėnulio vaivorykštę, saulės vaivorykštę, kurią dzūkai vadina striaubliu, saulės stulpą, bolidus, primenančius nežemiškas gyvybės formas, saulės ir mėnulio užtemimus. Astronomas papasakojo ir apie senovėje gyvenusių žmonių įpročius – anksčiau žmonės dalykų, kurių nesuprasdavo ir nežinodavo bijodavo. Azijoje žmonės saulės užtemimą vadindavo didžiuoju drakonu, o Afrikoje – didžiuoju krokodilu, tad žmonės „drakoną“ ir „krokodilą“, užgožusius saulę, gąsdindavo įvairiais ritualais. Taip pat stebėjome žvaigždynus, ūkus, susipažinome, kuo skiriasi asteroidai, meteoritai, meteoroidai ir kometoidai.

Trečiokai buvo labai smalsūs ir klausė astronomo juos dominančių dalykų: ar yra šalių, kur nėra dienos? Ar paukščiai gali nuskristi į kosmosą? Smalsuolių puikūs klausimai atsakyti, o tai gera pradžia jaunųjų kosmoso tyrinėtojų žinių kelyje.

Projektą „Moderni biblioteka: inovatyvi paslauga „Kosmoteka“ finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Partneriai: Zarasų r. sav. viešoji biblioteka, Lietuvos etnokosmologijos muziejus, Molėtų rajono savivaldybė.

Molėtų rajono savivaldybės viešoji biblioteka

LTK_Logotipas