Kaip stipriai veikia Meko asmenybė ir komiksas

Moteris laiko rankose video kamerą ir mikrofoną, į ją dėmesingai žiūri kita moteris

Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje sutikome knygą „Meko sodas: Jono Meko įkvėpimai“. Knyga neįprastu formatu – komiksais – atskleidžia vienos garsiausių pasaulio avangardinio kino asmenybių, Jono Meko, gyvenimą ir kūrybą. Renginys pritraukė būrį Jono Meko gerbėjų, meno ir kultūros žmonių bei smalsuolių, kuriems rūpėjo artimiau susipažinti su „Meko sodais“.

„Pusė knygos sėkmės yra Miglės Anušauskaitės komiksų laisvumas,“ – susitikime sakė knygos autorė Jurga Vilė. Miglės talentas kurti pieštinius pasakojimus ir jautrios Jurgos tekstinės refleksijos užpildo knygos puslapius gyvybe ir humoru. 

Panevėžietė poetė, viena knygos personažų, Elvyra Pažemeckaitė pasidalijo savo asmeninėmis patirtimis apie susitikimus su Jonu Meku, gyvenimo Niujorke laikotarpį bei savanorystę avangardinio kino archyvuose.

Stipriai įkvepia ir veikia

Viena pokalbio bibliotekoje temų – kaip Jono Meko asmenybė sugebėjo įkvėpti ne tik lietuvių, bet menininkus tarptautiniu mastu.

Knygoje ypatingas dėmesys skiriamas įvairiems personažams, kuriuos Mekas sutiko gyvenimo kelyje, jų tarpusavio santykiui, taip pat jų refleksijoms apie Meko gyvenimą ir kūrybą. Kiekvienas iš jų – nuo garsaus kino režisieriaus Džimo Jarmuscho iki anonimiškų draugų ar menininkų – savaip prisideda prie bendros Jono portreto mozaikos.

Jurga Vilė pabrėžė, kad komikso forma suteikė galimybę vizualiai ir žaismingai perteikti Meko gyvenimo fragmentus, o pats knygos kūrybos procesas buvo įdomus tuo, jog bendraautorės rinko tikras istorijas, kurias vėliau perkėlė į komiksų piešinėlius. „Jonas Mekas – tai ne tik kūrėjas, bet ir nuolatinis ieškotojas, laisvas žmogus, kurio gyvenimas ir darbas įkvepia ne vieną kartą. Šioje knygoje mes stengėmės ne tik pasakoti jo istoriją, bet ir parodyti, kaip stipriai jis veikia kitus žmones,“ – pasakojo Jurga Vilė.

Komiksas – būtent ta forma

Renginyje diskutuota, kaip komikso žanras, dažnai laikomas lengvabūdišku, gali puikiai atskleisti sudėtingas temas ir perteikti asmenybės gilumą. Elvyra Pažemeckaitė teigė, kad iš pradžių ji buvo skeptiškai nusiteikusi komiksų atžvilgiu: „Niekada nemaniau, kad komiksai gali tinkamai perteikti tokios asmenybės kaip Jonas Mekas gilumą. Tačiau dirbant kartu su Jurga supratau, kad būtent ši forma gali labai žaismingai ir įtikinamai papasakoti apie jo gyvenimą, be karikatūros.“

Kūrybiškumas – iš Semeniškių

„Meko sode“ skaitytojai atranda ne tik Meko gyvenimo Niujorke akimirkas, jo susitikimus su įvairiais menininkais, bet ir labai asmeniškas, netgi jausmingas istorijas apie tai, kaip Mekas išsaugojo savo lietuviškas šaknis ir visada pabrėždavo, jog jo kūrybiškumo pagrindas kilo iš gimtosios Semeniškių kaimo gamtos ir vaikystės patirčių.

Istorijos iš gyvenimo Niujorke

Jurga Vilė taip pat papasakojo apie savo asmeninę pažintį su Meku, dalijosi istorijomis iš savanorystės laikų Niujorko avangardinio kino archyvuose. Ji atskleidė, kaip įdomu buvo stebėti Jono kasdienį darbą, kai jis dirbo su kino juostomis, organizavo filmų peržiūras ir bendraudavo su įvairiais menininkais. Buvo prisiminta neeilinė istorija apie Meko paveldėtą salą, kurią jis pardavė ir už gautas lėšas įsigijo Niujorko teismo rūmus – būsimus avangardinio kino archyvo namus.

Kolektyvinio atminimo mozaika

„Meko sodas“ nėra tradicinė biografija. Ši knyga – tai unikalus asmenybės portretas, kuriame mozaikos principu surinktos istorijos, prisiminimai, pokalbiai ir pasakojimai apie Joną Meką. Kiekvienas knygos personažas yra savotiškas Meko kūrybos ir gyvenimo atspindys, o jų pasisakymai sukuria galingą kolektyvinį jo atminimą.

Renginio  pabaigoje vyko nuoširdi diskusija su skaitytojais, jie dalijosi savo įspūdžiais ir uždavė klausimų viešnioms.

Ši knyga – tai dar vienas svarbus žingsnis įamžinant Jono Meko palikimą ir skatinant naujas kartas susipažinti su jo neįkainojama kultūrine įtaka.


Susitikimas bibliotekoje – projekto „Maža žemėlapyje, didi pasaulyje” dalis. Finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Panevėžio miesto savivaldybė.

LKT_Logotipas

Gintaro Lukoševičiaus nuotraukos

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.