Kaip lygybę supranti TU?

Besišypsantis brandaus amžiaus vyras ir užrašas mąstyti apie lygybę
Data:2024-11-27
Laikas:13:00
Vieta:Vaikų ir jaunimo kultūrinės edukacijos skyrius

Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka su profesoriaus Algio Mickūno filosofijos centru jau kelintus metus kviečia 14–29 metų moksleivius ir jaunimą ugdyti laisvą mąstymą, reikšti mintis ir diskutuoti. Šį kartą kviečiame mąstyti apie lygybę.

„Lygybės sąvoka buvo sukurta Vakarų filosofinėje civilizacijoje. Nors Jungtinės Tautos paskelbė visuotines lygių žmonių teises, kitos civilizacijos ir jų tradicijos dar neskuba jų priimti. Tačiau kaip visi gali būti lygūs, jei kiekvienas žmogus yra toks skirtingas? Vienas gali būti statybininkas, kitas sportininkas, trečias matematikas. Kaip galėtume atverti visiems bendrus lygybės pagrindus? Klasikinė filosofija siekia atverti visur ir visiems galiojančius „principus“. Matant įvairovę filosofija padeda rasti, kokios savybės visiems yra bendros. Modernios filosofijos dar papildė šį klausimą – kadangi žmonės yra skirtingi, tai lygybė turi būti sukurta žmonių sutarimu. Tad leidžiant įstatymus visi yra lygūs, įstatymai turi galioti lygiai visiems. Keliame klausimą: kaip lygybė siejasi su laisve?“  –  taip  šių metų diskusijų temą  pristato filosofas prof. dr.  Algis Mickūnas arba tiesiog dėdė Algis.

O ką apie lygybę galvojate jūs?

Interpretacijų šia tema įvairiomis formomis – esė, poezija, proza, dailės ar muzikos kūriniais, fotografija – laukiame iki lapkričio 20 d. (imtinai) el. paštu edukacijos@pavb.lt. Jas vertins filosofai A. Mickūnas ir jo mokinys kolega Ž. Svigaris.

Lapkričio 27 d. 13 val. Vaikų ir jaunimo kultūrinės edukacijos skyriuje susitiksime su filosofais prof. dr. Algiu Mickūnu ir dr. Žilvinu Svigariu aptarti interpretacijų ir tiesiog pasikalbėti apie lygybę.

Norite pasikonsultuoti, pasitarti, užduoti klausimų? Jums el. paštu amuali@gmail.com visada pasirengęs atsakyti A. Mickūnas.  

Profesoriaus Algio Mickūno filosofijos centras 2022 m. įkurtas Pasvalio Mariaus Katiliškio viešojoje bibliotekoje. Praėjusiais metais Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje su jaunimu kalbėjomės apie laimingą žmogų.

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.