Baltų literatūros savaitės atgarsiai

Dalyviai

Visą rugsėjo mėnesį Rokiškio ,,Romuvos“ gimnazijos Gedimino Matiekaus skaitykloje buvo organizuojamos edukacinės programos. Jų dalyviai I gimnazijos klasių gimnazistai. Daug kalbėjome apie Lietuvos šviesuolius, kurie yra susiję su Rokiškio kraštu. Tai rašytojas, dvasininkas Juozas Tumas-Vaižgantas, Lietuvos valstybės ir Lietuvos banko vadovas Juozas Tūbelis, žurnalistas, ,,Naujosios Romuvos“ redaktorius Juozas Keliuotis. Jų vardai suteikti miesto švietimo ir kultūros įstaigoms. Su šiomis asmenybėmis – Lietuvybės ženklais ir pasitikome ,,Baltų literatūros savaitę“, nors ir nedideliais darbais, bet įsiliejome į tarptautinį projektą. Bibliotekininkė Rūta Vilutienė parengė spaudinių parodą ,,Lietuvoje lakštingala lakštuoja, Latvijoje ,,puoguoja…“ ‘‘

Su gimnazistais kalbėjome apie Latviją ir jos kultūrinius istorinius regionus, buvo įdomu pasidalinti įspūdžiais, kuriuose Latvijos miestuose lankėsi gimnazistai, o su kuriais miestais bendradarbiauja Rokiškio rajono savivaldybė? Per edukaciją ,,Lietuvybės ženklai“, skambėjo poetiniai tekstai lietuvių ir latvių kalbomis. Smagu, kad pedagogės Jolanta Dirsienė ir Liudmila Pernavienė, padėjo gimnazijos Gedimino Matiekaus skaitykloje palaikyti baltų tautų dvasią.

Per ,,Baltų literatūros savaitę“ II e klasės gimnazistė Kamilė Martinonytė parengė latvių rašytojų ir poetų sąrašą, o III b klasės gimnazistas Gabrielius Puluikis, – latvių žurnalistų sąrašą. ,,Baltų literatūros savaitė“ pasibaigė, bet darbai bus ir toliau tęsiami. Gimnazistai ir toliau rinks ir sistemins informaciją apie latvių literatūrą. Kas žino, o gal nuvykę į Latviją, jau įžvalgiau pažiūrės į jos kultūrą ir istoriją.

Parengė Reda Kiselytė,
„Rokiškio Romuvos“ gimnazijos bibliotekininkė