Aplinkos tvarumo skatinimas Švedijos bibliotekose

Penkios moterys šypsosi bibliotekos fone

Rugsėjo 23–26 dienomis Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos inovatorių komanda – Greta Kėvelaitienė, Jurga Žilytė, Toma Apynytė-Kirslienė, Jūratė Kirtiklytė ir Raimonda Gvozdienė – dalyvavo projekto „Aplinkos tvarumo skatinimas bibliotekose per kultūrinius mainus: Švedijos ir Lietuvos partnerystė“ partnerių susitikime Malmėje (Švedija).

Vizito metu aplankyta Malmės miesto biblioteka (Malmö Stadsbibliotek), vienas iš bibliotekos filialų – „Garaget“ (liet. „Garažas“). Vyko kūrybinės dirbtuvės su projekto partneriu nevyriausybine organizacija „Växtvärket“.

Malmės miesto biblioteka

Pirmą vizito dieną Malmės bibliotekoje bendrauta su bibliotekos atstove Mimmi Winder.

Tik įėjus į Malmės miesto biblioteką akį patraukią šviesos sukeltas įspūdis. Biblioteką sudaro trys atskiri pastatai: senasis, naujasis centrinio įėjimo cilindro formos pastatas ir naujasis pastatas – visus juos jungia stikliniai koridoriai. Pagrindinėje bibliotekos erdvėje matyti nuostabūs vaizdai į idilišką parko aplinką, o skaidrus fasadas leidžia stebėti gamtos tėkmę ištisus metus.

Kaip teigė Mimi Winder, nuo 1995 m. tvarumas yra Malmės miesto strategijos pagrindas, o JT darnaus vystymosi tikslai įtraukti į Malmės miesto tikslus. Jais remiantis dirba ir Malmės biblioteka bei jai priklausiančių 12 mikrorajonų bibliotekų. Bibliotekos aktyviai dirba, kad turėtų naujausių knygų ir kitų informacijos šaltinių, susijusių su tvarumu. Pavyzdžiui, tvaria miestų plėtra, klimatui nekenksmingu maistu, ūkininkavimu ir savarankiškumu. Lankytojai gali atrasti naujausių knygų, serialų ir filmų.

„Biblioteka – tai vieta, turinti senas socialinio ir ekonominio tvarumo tradicijas. Ji yra nemokama, dalijasi ištekliais ir yra prieinama visiems. Biblioteka yra puiki vieta, kurioje kiekvienas gali įsitraukti į tvarumo temą“, – teigė bibliotekos atstovė.

Be tradicinių tvarumo veiklų (atliekų rūšiavimo, daiktų bibliotekos ir pan.), bibliotekoje du kartus per mėnesį organizuojamos „Pasidaryk pats“ dirbtuvės gyventojams. Jose tam tikros srities specialistai savanoriškai mokina susitaisyti įvairius daiktus: dviratį, laikrodį, šaldytuvą ir kt. Patys bibliotekininkai aktyviai mainosi daiktais. Bendroje darbuotojų poilsio zonoje yra įrengtas drabužių stovas, kur jie gali atnešti pabodusius, mažiau patinkančius drabužius. Organizuojami bibliotekininkų bendruomenės susitikimai su įvairių sričių mokslininkais, visuomenės veikėjais, dirbančiais tvarumo srityje.

„Garaget“ biblioteka

Vizito metu aplankytas Malmės miesto bibliotekos filialas „Garaget“ biblioteka. Ji laikosi tų pačių tradicinių bibliotekos principų, tačiau išsiskiria tuo, kad pirmiausia kuria svetingą atmosferą visų amžiaus grupių ir patirties lankytojams. „Tai atspindi ir jų šūkis, matomas prie įėjimo, reiškiantis „Jūsų gyvenamasis kambarys“. Pabrėžiama, kad biblioteka yra patogi ir kviečianti erdvė, joje daugiau asmeninių laisvių nei įprastoje bibliotekoje,“ – pastebi R. Gvozdienė

„Garaget“ rengia konkrečias gyventojų poreikius ir interesus atitinkančias veiklas, kurios formuojasi per nuolatinį dialogą su bendruomene. Tai seminarai, paskaitos ir renginiai, vykstantys tiek įprastomis bibliotekos valandomis, tiek po darbo valandų, o erdvė naudojama įvairiems tikslams.

Biblioteka erdvi – 580 kvadratinių metrų, todėl yra universali vieta įvairiems renginiams. Tiesa, renginiai turi atitikti vieną ar daugiau tvarumo aspektų: ekologinį, socialinį ar ekonominį. Turi būti užtikrinamas nepakankamai atstovaujamų visuomenės grupių rėmimas ir įtraukimas į visuomenę.

Bibliotekoje įrengtos specialios erdvės, kuriose yra kiekvienai veiklai skirtų priemonių ir medžiagų. Pavyzdžiui, kūrybinėse dirbtuvėse naudojamos perdirbtos medžiagos. Suteikta ir galimybė naudotis šiuolaikiniais įrankiais, pavyzdžiui, siuvimo mašinomis ar moderniais įrankiais. Taip skatinamas kūrybiškumas ir inovacijos.

„Žalioji biblioteka“

Panevėžio apskrities Garbrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos partneris, nevyriausybinė organizacija „Växtvärket“, kartu su „Garaget“ biblioteka 2020–2021 m. įgyvendino projektą „Žalioji biblioteka“, kurio pagrindinis tikslas buvo  padidinti tvarumo prieinamumą platesnei visuomenei. Projektas buvo skirtas įkvėpti, įtraukti ir sujungti bibliotekos lankytojus.

Įgyvendinus projektą, „Garaget“ interjeras buvo įrengtas panaudojant perdirbtus ar naudotus baldus. Biblioteka veikia pagal dalijimosi ekonomikos koncepciją. Lankytojai gali skolintis ne tik knygas, bet ir įvairius kasdienius daiktus, augalų sėklas, daigus.

Organizuojamos dirbtuvės lauke, taip suteikiant galimybę panaudoti medžiagas, kurios kitu atveju būtų išmestos, pavyzdžiui, statybų įmonių atliekos ar pan. Dirbtuvėse lauke sukuriama palanki aplinka pokalbiams, kad dalyviai ką nors įsimintų ar sužinotų. Į biblioteką patraukia praeivių dėmesį.

Bibliotekoje veikia kavinė, kurioje naudojami indai – iš antrų rankų. Gyventojai į biblioteką gali atsinešti ir savo maisto, vietoje pasišildyti, pasiskolinti stalo įrankių ar lėkščių.

Kūrybinės dirbtuvės

Paskutinę vizito dieną vykusiame inovatorių komandos ir projekto partnerio NVO „Växtvärket“ susitikime vyko kūrybinės dirbtuvės, buvo dalijamasi žiniomis, kaip plėtoti žaliosios bibliotekos koncepciją Lietuvoje.

Nagrinėtas švedų nevyriausybinės organizacijos sukurtas Žaliosios piramidės modelis bibliotekoms, pasisemta idėjų, kaip Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka galėtų įkvėpti, sudominti ir supažindinti bibliotekos lankytojus bei pačius bibliotekininkus su tvarumu, kelti jų žinių ir smalsumo lygį. Kūrybinių dirbtuvių metu suteikta žinių, kaip biblioteka vietoj individualaus vartojimo pokyčių gali dėmesį sutelkti į bendruomenės, dalijimosi ekonomiką, pakartotinio naudojimo ir bendro kūrimo veiklas.

Aplankytas „Växtvärket organizacijos kartu su bendruomene kurtas kaimynystės sodas, pavadintas „Naturmolnet“ (liet. „Gamtos debesis“). Tai populiari susitikimų vieta rajone. Aptarti metodai, kaip skatinti bendradarbiavimą su vietos bendruomenėmis, menininkais, asociacijomis, mokyklomis, ikimokyklinės įstaigomis ir įmonėmis.

———–

„Aplinkos tvarumo skatinimas bibliotekose per kultūrinius mainus: Švedijos ir Lietuvos partnerystė“ stiprina Švedijos ir Lietuvos ryšius, palengvindamas dvišalius žinių mainus ir bendradarbiavimą žaliųjų bibliotekų srityje. Pagrindinis projekto tikslas – Panevėžio apskrities viešojoje bibliotekoje sukurti ir išbandyti žaliosios bibliotekos metodą, paremtą „Växtvärket“ praktiniu vadovu.

Projektas finansuojamas Švedijos-Lietuvos bendradarbiavimo fondo https://swelitfund.org/