Apie svetimos padangės kainą

Knygos viršelis ir užrašas Knygos pristatymas
Data:2024-10-16
Laikas:17:15
Vieta:Konferencijų salė
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Spalio 16 d. 17.15 val. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos konferencijų salėje – panevėžiečio Juozo Brazausko istorinės apybraižos „Svetimoje padangėje“ pristatymas, susitikimas su autoriumi.

Taip pat dalyvaus Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro Istorinių tyrimų programų skyriaus vyriausiasis istorikas dr. Juozas Banionis.

Dar vienoje istoriko, pedagogo knygoje pasakojama apie vieną tragiškiausių Lietuvos istorijos puslapių – masinį gyventojų traukimąsi į Vokietiją 1944–1951 m. Pabėgėliai tikėjosi, kad pasitraukimas iš Lietuvos į Vokietiją bus neilgas, bus galima netrukus sugrįžti, tačiau teko ieškotis savo vietos  po svetimu dangumi… Knygoje pateikiami liudininkų prisiminimai, laiškai, dokumentų ištraukos.

„Siekiau atskleisti dramatišką didelės tautos dalies pasitraukimą iš Lietuvos Antrojo pasaulinio karo pabaigoje, parodyti pasiaukojamas žymių lietuvių kultūros ir visuomenės veikėjų pastangas išsaugoti tautinę tapatybę, išryškinti atskirų lietuvių veikėjų antilietuviškus poelgius. Traukėsi į Vakarus ne tik lietuviai, bet ir estai, ukrainiečiai ir kt. Tai buvo masinis reiškinys Rytų Europoje. Ne visiems pavyko pasiekti Vakarų sąjungininkų teritoriją, atsidūrę sovietų okupacinėje zonoje kai kurie buvo grąžinti atgal, dalis patyrė represijas“, – sako J. Brazauskas.   

J. Brazauskas yra Lietuvos istorijos draugijos narys, istorijos mokymo priemonių ir vadovėlių, knygų autorius. Labiausiai nusipelnęs panevėžietis mokslo srityje, G. Petkevičaitės-Bitės atminimo medalio „Tarnaukite Lietuvai“, knygnešio Martyno Survilos premijos laureatas.

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.