Istorija kaip atradimai ir avantiūra

Susimąstęs vyras žvelgia parėmęs galvą ranka iš labai arti
Data:2024-09-16
Laikas:17:15
Vieta:Konferencijų salė
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Rugsėjo 16 d. 17.15 val. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos konferencijų salėje – prof. dr. Alfredo Bumblausko knygos „Lietuvos kryžkelės. Istorijos etiudai“ pristatymas.   

Kaip teigia pats autorius, šioje knygoje – apmąstymai, sugrupuoti į tekstus apie lūžius ir epochas, tapatybių svarstymo istorinius kontekstus (Vilnius, Žemaitija, Lietuva, Vidurio Europa, Europa) ir istoriografines paradigmas (nuo Adolfo Šapokos iki Edvardo Gudavičiaus).

Čia – Lietuvos 1000-metis ir Žalgirio mūšis, Lenkijos ir Lietuvos unija bei mūsų valstybei lemtingos datos, karalius Mindaugas ir netgi Petras Repšys.

„Sunku prisiminti, kas iš mūsų universitetų mokslininkų pastaruoju metu yra sukūręs dvasios įvykį. Bumblauskas yra aistros dalintis, o ne faktų mechanikos žmogus. Be tokių kaip jis universitetai pasmerkti Brežnevo stagnacijai ir lėtam susinaikinimui. Profesionalus mokslas gyvena tyrimais, o Bumblauskas nori suprasti, interpretuoti ir kalbėtis su žmonėmis. Jam istorijos mokslas nėra tik mokslas. Tai jo gyvenimo dalis su daugybe atradimų, avantiūrų ir projektų. Bumblauskas nenori gyventi šalia istorijos knygų. Jis ieško savo vietos greitai besikeičiančioje ir praeitimi virstančioje dabartyje”, – rašo istorikas Alvydas Jokūbaitis.

A. Bumblauskas – ne tik istorikas mokslininkas, bet ir laidų kūrėjas, respublikinių, pilietinių iniciatyvų  dalyvis. Tarp jo apdovanojimų – Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija, Vytauto Didžiojo ordino Riterio kryžius, Lenkijos ordino „Už nuopelnus” Riterio, Karininko ir Komandoro kryžiai, Belgijos, Olandijos Karūnų ordinų komandoro kryžiai, Šv. Kristoforo apdovanojimas, S. Daukanto premija ir kt.

*****

Susitikimas bibliotekoje – projekto „Literatūros ir kino dienos bibliotekoje” dalis. Finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Panevėžio miesto savivaldybė.

LKT_Logotipas

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.