Bibliotekoje – rinktiniai festivalio „Nepatogus kinas“ filmai

Užrašas Nepatogus kinas

Spalio 8–27 d. tarptautinis festivalis „Nepatogus kinas“ prie ekranų vėl pakvies tikrų istorijų – rinktinės dokumentikos – mėgėjus. Galima drąsiai sakyti, kad festivalis pasklis per visą Lietuvą, nes filmus bus galima išvysti ne tik kino ir namų ekranuose, bet ir beveik 300 šalies bibliotekų. Prie šio tinklo prisijungia ir Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka – jos lankytojai galės žiūrėti festivalio filmus nemokamai.

„Į „Nepatogų kiną“ atrenkame ne tik tuos filmus, kurie pelnė svarbiausių Europos ir pasaulio kino festivalių pripažinimą praėjusiais metais, bet ir tuos, kurie asmeniškai paveikė, nustebino mus pačius. Todėl šiais filmais ypatingai norisi dalintis su kuo platesne auditorija. Partnerystė su Lietuvos bibliotekomis mums suteikia galimybę į pažinti su šiuo kinu pakviesti kiekvieną Lietuvos žiūrovą, ne vien tik didžiųjų miestų kino teatrų lankytojus. Todėl tikiu, kad gero dokumentinio kino mėgėjų ratas po šių metų festivalio dar labiau prasiplės,“ – sako festivalio „Nepatogus kinas“ vadovas Gediminas Andriukaitis.

Virtualioje festivalio kino salėje esančius filmus spalio 8–27 d. galima nemokamai žiūrėti bibliotekos Menų skaitykloje ir Atviroje jaunimo erdvėje. Laiką filmo peržiūrai galima pasirinkti. Prisijungimus prie virtualios kino salės suteiks bibliotekos darbuotojai, na, o rinktis filmus, kuriuos norėtumėte pamatyti, jau dabar galima „Nepatogaus kino“ interneto svetainėje.

Filmus galima žiūrėti pavieniui, o galima ir visiems kartu įsijungti į festivalio dvasią – drauge su „Nepatogiu kinu“ biblioteka organizuoja keletą specialių seansų. Atrinktus filmus visiems kartu bendrame ekrane bus galima žiūrėti tuo pat metu su kitų Lietuvos bibliotekų žiūrovais, o po jų biblioteka ir festivalis kvies pasidalinti įspūdžiais ir pasikalbėti su virtualiai prisijungsiančiais svečiais. Tad visoje Lietuvoje pasklidusios bibliotekos pakvies savo lankytojus susiburti prie ekranų keliems bendriems seansams.

Virtualūs seansai Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje

Menų skaitykloje

Spalio 8 d., antradienį, 15 val., vyks filmo „Šventiesiems stebint“ (The Saints are Watching, rež. Sergej Orlov, 1 val. 22 min.) bendra peržiūra ir virtualus susitikimas su režisieriumi Sergejumi Orlovu. Filmo centre – Oleksandras, kuris tapo ikonas ant šovinių ir ginklų dėžių. Iš mirties simbolio tai virsta meno kūriniais – nepalaužiamos gyvasties išraiška.

Spalio 10 d., ketvirtadienį, 14 val., visi kartu žiūrėsime filmą „Metų namų šeimininkė“ (Housewife of the Year, rež. Ciaran Cassidy, 1 val. 17 min.). Šiandien sunku patikėti, kad Airijos televizijoje 1968–1995 m. iš tiesų egzistavo siurrealistinis konkursas „Metų namų šeimininkė“. Filmas atskleidžia šokiruojantį atotrūkį tarp to, ką žiūrovai matė per televiziją, ir to meto Airijos moterų gyvenimo realybės.

Spalio 15 d., antradienį, 15 val., vyks filmo „Laimės agentas“ (Agent of Happiness, rež. Arun Bhattarai, Dorottya Zurbo, 1 val. 30 min.) peržiūra. Butane valstybės darbuotojai rūpinasi apklausti kuo daugiau gyventojų ir įvertinti: ar valstybė laiminga? Apklausos turinys vakariečių akims kiek neįprastas: kaip jauti karmą, kada paskutinįkart verkei, kiek turi karvių?

Spalio 17 d., ketvirtadienį, 14 val., žiūrėsime filmą „Ir aš suaugusi“ (Grand Me, rež. Atiye Zare Arandi, 1 val. 17 min), o po peržiūros kartu su „Vaikų linijos“ psichologe dr. Jurgita Smilte Jasiulione pratęsime susitikimą įdomia diskusija. Filmas pasakoja apie 9-metę Meliną, kuri, išsiskyrus tėvams, pati pradeda kovą dėl savo globos. Filmas atveria tyrą vaikišką stiprybę ir pasaulį, kuris verčia suaugti anksčiau laiko.

Spalio 23 d., trečiadienį, 15 val., kviesime į filmo „Ar man čia yra vietos?“ (Is there any place for me, please, rež. Jarmila Štuková, 1 val. 17 min.) peržiūrą ir diskusiją po jo. Buvęs vaikinas filmo heroję Martiną apipylė rūgštimi, atimdamas regėjimą ir fizinį grožį. Tačiau tai, kas būtų katastrofa kitam žmogui, jai suteikia ryžto atrasti naują gyvenimo prasmę.

Spalio 24 d., ketvirtadienį, 14 val., gyvai-virtualių seansų programą užbaigsime itin stipriu italų režisieriaus filmu „Ant bedugnės krašto“ (On the edge, rež. Nicolas Peduzzi, 1 val. 33 min.), o po jo kviesime pasiklausyti diskusijos su Lietuvos sveikatos priežiūros specialistais, kurie papasakos, su kokiais sunkumais susiduria mūsų šalies gydytojai bei įstaigos. Filmas klausia: kur dabar būtumėte, jei sunkiausią akimirką niekam nebūtų rūpėję? Jo centre – ant perdegimo ribos balansuojančio psichiatro darbas: jis padeda tiems, kurie atsidūrė dugne.

Spalio 11 d., penktadienį, 12 val., vyks net dviejų filmų seansas 4–7 klasių vaikams, po kurio pasiliksime aptarimui. Pirmasis filmas – „Hana ir Krokodilas“ (Hannah & de Krokodil, rež. Lore Mechelaere, 15 min., įgarsinta lietuviškai). Jo herojė Fina sužino, kad jos seserį Haną gąsdina žiaurus krokodilas – valgymo sutrikimas, ir ji pasiryžta jį nugalėti, kad sesuo sulauktų kito gimtadienio. Antrasis filmas „Oazė“ (Oasis, rež. Justine Martin, 14 min.) pasakoja dvynių istoriją – prieš žengdami į paauglystę, jie pirmą kartą pradeda jausti skirtumą: negalią turintis brolis pradeda atsilikti. Tačiau čia, bendroje jų vasaroje, nelygybės nėra.

Spalio 18 d., penktadienį, 12 val., vyks dviejų filmų seansas 5–10 klasių vaikams su edukacija. Pirmasis filmas „Laisvę riedlentėms!“ (Skate the city, rež. Lies Van der Auwera, 15 min.) pasakoja apie iniciatyvią riedlentininkę Pipą – ji pasiryžusi išsikovoti savo vietą mieste, kuriame riedlentininkams palikta mažai erdvės. Antrojo filmo „Akimirka, kai viskas pasikeitė“ (From That Moment On, Everything Changed, rež. Eef Hilgers, 15 min., įgarsinta lietuviškai) centre – aštuoni vaikai, jie pasakoja apie akimirką, kai sužinojo, kad skiriasi jų tėvai.

Spalio 22 d., antradienį, 12 val., vyks 10–12 klasių paaugliams dedikuotas seansas su edukacija jam pasibaigus. Žiūrėsime filmą „Neurotipai“ (Neurotypes, rež. Maija Hirvonen, 1 val. 16 min), kurio herojė autistiška pradinukė Aida, pamačiusi filmą apie Gretą Thunberg, nusprendžia iš esmės pakeisti aplinkinių požiūrį į neuroįvairovę. Ar pasaulis pasiruošęs ją priimti?

*Į filmų peržiūras Vaikų ir jaunimo kultūrinė edukacijos skyriuje registruokitės iš anksto el. paštu edukacijos@pavb.lt, tel. +370 616 19 703.


Apie „Nepatogų kiną“

„Nepatogus kinas“ – nuo 2007 m. kasmet vykstantis tarptautinis žmogaus teisių dokumentinių filmų festivalis. Tai yra nekomercinis renginys, siekiantis kurti erdvę žmogaus teisių, politikos, socialinės atsakomybės, tvarumo temomis, supažindinti visuomenę su pasaulinėmis aktualijomis, skatinti būti sąmoningiems ir kritiškiems. Festivalio metu pristatoma turtinga dokumentinių filmų programa, rengiami susitikimai su kino kūrėjais, organizuojamos diskusijos su filmų herojais, žmogaus teisių aktyvistais ir ekspertais. Vieni pagrindinių festivalio rėmėjų – Lietuvos kino centras, Vilniaus miesto savivaldybė, ES programa „Kūrybiška Europa MEDIA“, Užsienio reikalų ministerija ir Lietuvos vystomojo  bendradarbiavimo programa „LT AID“.