Bibliotekoje – pasivaikščiojimas po „Meko sodą”

Knygos viršelis ir užrašas knygos pristatymas
Data:2024-10-07
Laikas:17:15
Vieta:Konferencijų salė
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Spalio 7 d. 17.15 val. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos konferencijų salėje – komikso „Meko sodas” pristatymas. Renginyje dalyvaus viena autorių Jurga Vilė ir viena herojų – poetė, visuomenės veikėja Elvyra Pažemeckaitė.

„2000-aisiais perskaičiusi Jono Meko „Tris draugus” nusprendžiau skristi pas jį į Niujorką. Taip ir padariau. Jau kitą dieną tiesiu taikymu nužingsniavau į „Antologiją”. Kelis mėnesius ten savanoriavau, bet ir vėliau dar kurį laiką sukausi toje pašėlusiai kūrybingoje orbitoje. Su Jonu artimi draugai netapome, bet jis buvo arti. Ir tai – neįkainojama dovana. Gaudžiau jo kiekvieną žodį, stebėjau, sekiau, mokiausi. Galiu drąsiai sakyti, kad Jonas pakeitė mano gyvenimą. Laikui bėgant sutikau daugybę žmonių, kuriems jis švietė lyg kelrodė žvaigždė, kuriuos įkvėpė. Kaip ir mūsų komikso veikėjus”, – rašo Jurga Vilė.

Originaliame forma ir turiniu komikse pinasi fikcija ir dokumentika, atsiminimai ir pamąstymai apie Joną Meką, įtakas, įkvėpimus ir išsipildymus. Ir visa tai – su šypsena.

Į vyksmą įsitraukia Lietuvos ir pasaulio kūrėjai, visuomenės veikėjai. Pavyzdžiui, kino režisieriai Audrius Stonys, Jimas Jarmuschas, Ramunė Rakauskaitė, fotomenininkai Arūnas Kulikauskas ir Marius Lucka, aktoriai Moira Tierney ir Denisas Kolomyckis, aktorė ir režisierė Birutė Mar, Vytautas Landsbergis ir Vytautas V. Landsbergis bei kt. O panevėžiečiams ypač aktualu – ir mūsų E. Pažemeckaitė.

Jurga Vilė – rašytoja. Baigė prancūzų filologijos studijas Vilniaus universitete, kino ir audiovizualinių medijų studijas Paryžiuje. Dirbo kino aikštelėse, vertėjavo, rašė kultūros leidiniams. 2017 m. pasirodė jos pirmoji knyga „Sibiro haiku“, pelniusi daug garbingų įvertinimų ir tarptautinį pripažinimą. Vėliau – knygos „Švelnumo fabrikėlis“, „Chameleono sapnai“, „Pulpas ir jo žalia koja“, „Šuo, kuris išeina naktį“, „Kašalotų radijas“, „Juoda ranka“, pjesė „Nukritę iš Mėnulio. Sapnas apie Oskarą Milašių ir kitus paukščius“. 

„Meko sodas“ – pirmasis Jurgos komiksas, įkvėptas prisiminimų iš autorės gyvenimo Niujorke ir šių dienų pokalbių su knygos herojais.

*****

Susitikimas bibliotekoje – projekto „Maža žemėlapyje, didi pasaulyje” dalis. Finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Panevėžio miesto savivaldybė.

LKT_Logotipas

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.