Naujos ir reikalingos patirtys – jaunimo stovykloje „Kėdes į lauką”

Vaizdas be pavadinimo

Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės biblioteka organizavo jau penktąją biblioterapijos ir kūrybiškumo stovyklą jaunimui „Kėdes į lauką“.

8 dienų programoje – slemo ir kūrybinio rašymo, istorijų pasakojimo, dailės ir kt. dirbtuvės. Jaunuoliai stiprino komandinio darbo, karjeros pasirinkimo ir planavimo įgūdžius, lankėsi Anykščiuose, Istorijų dvarelyje, naujausiose ir rekonstruotose Panevėžio kultūros įstaigose – „Stasys Museum”, kūrybiškumo centre „Pragiedruliai“, bibliotekos Vaikų ir jaunimo kultūrinės edukacijos skyriuje, dalyvavo edukacijose.

Praleistas laikas buvo kupinas atradimų – išbandyta miško terapija, arbatos ceremonija, garso įrašų studija. Netrūko linksmybių – prisiminti senoviniai lauko žaidimai, mėgautasi stalo ir „Playstation5“ žaidimais, išmėgintas diskgolfas ir kt.

„Šiemet nemažai dėmesio skyrėme jaunuolių karjerai, kritiniam mąstymui, atsparumui propagandai stiprinti. Su jais dirbo bibliotekos edukatorės, karjeros specialistės Giedrė Valaitienė, Vilda Aleknienė, Edita Strolienė ir Vilanda Gustaitė. Taip pat stovykloje nepabėgome nuo rašymo ir storytellingo – traukėm skeletus iš spintos su slemeriu Jovaru Kelpšu, kūrėme asmenines gamtines istorijas  su Kornelija ir Roberta iš „Istorijų dekoro“. Šiemetė vinis buvo miško terapija – Lietuvoje naujas metodas, svarbus stiprinant fizinę ir emocinę sveikatą, kovojant su nauja diagnose – gamtos deficitu. Austės Juozapaitytės paskaita ir terapija leido suvokti, kad gamta – neišvengiamas mūsų gerovės elementas, o visi mes susiję“, – sako stovyklos vadovė Malvina Zimblienė.

„Šiemet aplankėme naujas meno mekas Panevėžyje, mums pasiūlė idomių dirbtuvių, pasidalino receptais, padedančiais suprasti meną, padaryti jį sau artimesnį. Su Roku Dūda stovyklautojus mokėme žaisti diskgolfą. Tikime, kad daugelis atrado naują idomų būdą atitrūkti nuo ekranų, kovoti su stresu ir pajudėti“, – teigia stovyklos organizatorė Beatričė Štankelytė.

Labai svarbu ir tai, kad stovykla jaunuoliams tapo dar vienu žingsniu geriau pažinti save.

Marija: „Sužinojau, kad man labai trūksta komunikacijos įgūdžių ir supratingumo. Tačiau supratau: esu pastabi, stengiuosi, kad visi jaustųsi bendruomenės dalimi ar būtų išgirsti”.

Dovilė: „Du dalykai, kuriuos sužinojau: labai patinka miškas, o istorijų pasakojimas – ne man. Sužavėjo miško terapija, atsipalaiduoti padėjo koliažų dirbtuvės. Sužinojau naujų dalykų, jie man padėjo dar labiau išsigryninti savo svajonę”.

Ugnė: „Maniau, kad bus labai sunku bendrauti su nepažįstamais žmonėmis, bet, pasirodo, visai gerai su tuo susitvarkiau. Sužinojau naujų dalykų apie klimatą, mišką, gamtą, verslą”.

Danas: „Sužinojau, kad esu darbštus, komunikabilus. Labiausiai patikusi veikla – diskgolfas, nes truputį prasimankštinau ir šiaip patinka aktyvi veikla”.

Viktorija: „Labai patiko testai apie save ir karieros galimybes. Supratau, kad esu didesnė ekstravertė negu maniau, todėl profesinėje srityje reikėtų rinktis kažką įvairesnio. Patiko daugiau sužinoti apie gamtą, klimato kaitą, praplėsti žinias”.

*****

Projektą „Kėdes į lauką“ finansavo Panevėžio miesto savivaldybė.

Projekto partneriai: Panevėžio švietimo centras, Inovacijų agentūra, „Stasys Museum” ir kūrybiškumo centras „Pragiedruliai“, radijo stotis „Pulsas“, regioninis karjeros centras „Karjeras“.

Asta Sarapienė

Komunikacijos specialistė