Parodoje – Trakų istorijos muziejus ekslibriso meistrų akimis

Parodos pavadinimas, šalia jo ekslibrisas
Pradžia:2024-08-01 10:00
Pabaiga:2024-08-31 15:00
Vieta:I a. erdvės
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos I a. ekspozicijų erdvėse nuo rugpjūčio 1 d. eksponuojama tarptautinio ekslibrisų konkurso paroda TIM-75.

Paroda parengta 2023 m. Trakų istorijos muziejaus 75-ųjų gyvavimo metų proga. Minėdamas sukaktį muziejus surengė septintą tarptautinį ekslibrisų konkursą TIM-75 (TIM – Trakų istorijos muziejus). Ekslibrisas sukaktį įprasmina talpia menine, poetine, alegorine kalba.

Trakų istorijos muziejus, įkurtas sovietmečiu ir buvęs politinės propagandos įrankis, išgyveno radikalias transformacijas. Nuo pirmojo laisvės gurkšnio ir geležinės uždangos atsivėrimo XX a. antroje pusėje iki besitęsiančių dinamiškos dabarties pokyčių. Muziejus keitėsi ir evoliucionavo kaip ir pati Lietuva.

Jubiliejinių metų devizas – „Bendrystėje – jėga!“ – apibūdina muziejaus veiklą ir buvo įkvėpimas konkursantams. Konkurso dalyviai buvo kviečiami priimti muziejų kaip naujomis idėjomis trykštančią versmę, šviesios ir intelektualios kultūrinės aplinkos kūrėją.

Konkurse dalyvavo 58 profesionalūs dailininkai iš 20 valstybių, sukūrę 106 darbus. Taip pat 113 šešių valstybių vaikų ir jaunimo atstovų, konkursui pateikę 121 ekslibrisą.

Paroda veiks visą rugpjūčio mėnesį, iki 30 d.