Palangos lietuviškam spektakliui – 125-eri

Tamsiame fone paskleistos apie dešimt knygų atverstais viršeliais
Pradžia:2024-07-04 10:00
Pabaiga:2024-08-14 12:00
Vieta:I a. erdvės
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos I a. ekspozicijų erdvėje eksponuojama leidinių paroda „Pirmajam lietuviškam spektakliui – 125-eri“. Pasak bibliotekininkės Albinos Saladūnaitės, šiuo spektakliu prieš 125 metus Palangoje uždegta stebuklingos jėgos sklidina lietuvybės ugnis, o lietuvių tautos gyvastingumui reikšmingos dvi datos – 1899-ieji ir 1924-ieji.

1899 m. spaudos draudimo tamsmečiu, kai gimtasis žodis buvo persekiojamas, vyko kratos, tremtys už rastą spausdintą lietuvišką žodį, Palangoje, priklausiusioje Kuršo gubernijai, turinčioje teisę prigimtinei kultūrai ir kalbai, saujelė drąsuolių – jų priekyje mūsų Gabrielė Petkevičaitė-Bitė – į visą Lietuvą prakalbėjo lietuvišku spektakliu.

G. Landsbergis-Žemkalnis prisiminimuose rašo: „Rugpjūčio 8 d. 1899 m. Palangos miestelyje ant viešos scenos pirmą kartą suskambėjo lietuvių kalba. Keturakio 3 veiksmų komedija „Amerika pirtyje“ davė pradžią lietuvių teatrui. Pirmą sykį lietuvių kalba spausdintos afišos, tebesant dar uždraustai spaudai, išsiplatino ne tik po visus Lietuvos kampus, bet ir svetur, kur plakė lietuvio širdis. Tat buvo pavojingas, bet milžino darbas būrelio tautiečių, suradusių taką, kuriuo imta vesti tamsybėse paskendusius brolius aikštėn į šviesą“.

1924 m., praėjus 25 metams, tauta, atlaikiusi visas negandas, augino jauną Lietuvos valstybę ir suskambėjo pirmąja Dainų švente, skelbiančia nepaprastą stiprybę ir vienybę. Tą patį išgyvenome dabar po 100 metų.

Kaip šiandienai skamba Gabrielės Petkevičaitės-Bitės žodžiai po Palangos spektaklio: „(…) tai buvo akompaniamentas prie didelės dvasios harmonijos, kuri iš karto radosi tarp vaidilų ir publikos ir sudarė milžinišką vienaip galvojantį, vienu dideliu užsidegimu gyvenantį.“

Parodą apžiūrėkite iki rugpjūčio 14 d.