Nutapyti Tautišką giesmę

Vaizdas be pavadinimo

Vaizdu tapusi Tautiška giesmė, populiariosios lietuvių liaudies dainos „Šalia kelio karčema”, „Tris dienas, tris naktis”, „Bijūnėlis žalias” ir kt. Patriotizmas, atmintis, tautiškumas, spalvos, tradicijos. Visa tai – Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje, kurios erdves papuošė  tautodailininkų kūrybos paroda „Skambėk, daina nutapyta“.

Panevėžio miesto ir rajono tautodailininkų asociacija „Pantautodailė“ jau vasaros tradicija tapusią ekspoziciją šiemet skiria Lietuvos dainų šventės 100-mečiui paminėti. Daugumoje iš kelių dešimčių tapybos darbų – dainos iš 1924 m. Kaune vykusios pirmosios Dainų dienos (tuomet taip vadinta dainų šventė – aut. past.) repertuaro.

„Tautodailininkai patys rinkosi dainas, kurios taps paveikslais. Dažniausiai vaizdu pavertėme ne visą kūrinį, o kelis jo posmus (yra daina, šių turinti net 28). Visgi yra tapybos darbų, sutalpinusių visą dainą. Parodoje kartojasi tik du kūriniai – „Pavasaris” ir Lietuvos himnas. Ypač džiaugiuosi pastarąjį įprasminusių rokiškėnių drąsa – tai buvo tikras iššūkis, kurį, manau, moterys įveikė”, – pasakoja parodos kuratorė Jūra Butkevičiūtė.

Kokia daina ir kurie posmai nutapyti, parodos lankytojams sužinoti patogu ir paprasta – bibliotekoje  šalia paveikslų pateikti žodžiai.

J. Butkevičiūtė džiaugiasi, kad šiemetis tautodailininkų projektas gavo dalinį finansavimą ir iš Panevėžio miesto savivaldybės, todėl buvo galima organizuoti daugiau veiklų.

Būtent todėl Panevėžyje, Birutės gatvėje, birželį vyko mažoji dainų šventė, amatų mugė, dailės pleneras. Bitės bibliotekoje eksponuojama ir kai kurie tada nutapyti darbai. Lankytojai juos atpažins pagal tai, kad šalia paveikslų dainų žodžiai nepateikiami.   

Tautodailės parodą bibliotekoje galima apžiūrėti iki rugpjūčio 24 dienos.

Asta Sarapienė

Komunikacijos specialistė

Gintaro Lukoševičiaus nuotr.

Informuojame, kad renginių metu visuomenės informavimo tikslu gali būti fotografuojama ir filmuojama, todėl Jūs galite būti matomi nuotraukose ir vaizdo įrašuose. Renginių nuotraukos ir vaizdo įrašai gali būti skelbiami renginio organizatorių interneto svetainėse ir socialinių tinklų paskyrose bei platinami įvairiose žiniasklaidos priemonėse.