Atradimų kupinas vasaros nuotykis bibliotekoje

stovykla-mezginaite-3

Panevėžio Elenos Mezginaitės viešoji biblioteka jau dvidešimt vienerius metus organizuoja vasaros stovyklas vaikams. Tai viena populiariausių bibliotekos siūlomų netradicinių paslaugų, suteikianti užimtumą, kuris ypatingai svarbus vasaros atostogų metu. Juk ne kiekviena šeima gali sau leisti vasarą keliauti, ilsėtis prie jūros ar išleisti vaikus į mokamas stovyklas.

Birželio–liepos mėnesiais penkiose miesto bibliotekose: Šiaurinėje, Smėlynėje, „Židinyje“, „Žiburėlyje“ ir vaikų literatūros skyriuje „Žalioji pelėda“ dalį vasaros atostogų praleido net 148 7–12 m. amžiaus vaikai. Džiugu, kad iš jų net 41 tapo naujais bibliotekų skaitytojais.

Stovykla bibliotekoje – tai puiki galimybė vaikams praleisti vasaros atostogas smagiai. Čia netrūko įvairios veiklos: kūrybinių užsiėmimų, susitikimų su įvairių sričių menininkais, išvykų ir kitokių pramogų. Vaikai kūrė, keliavo, sportavo, žaidė, susirado naujų draugų bei tiesiog linksmai praleido laiką.

Stovyklos metu įrodėme, jog biblioteka – puiki erdvė ugdyti kūrybiškumą, išbandyti naujus dalykus, atrasti savo talentus. Čia vaikai galėjo pasinerti į kūrybines dirbtuves, kuriose išreiškė save ir eksperimentavo per įvairias meno formas: nuo piešimo iki rankdarbių. Vyko marškinėlių dekoravimo batikos technika, vilnos vėlimo sausuoju būdu, tapybos augalais, praktiniai kūrybiniai mobilografijos užsiėmimai. Vaikai taip pat dekoravo gipsines triušiukų figūrėles, kūrė triušių aplikacijas, išbandė grafikos technikas – gratažą ir frotažą, liejo natūralias sojų vaško žvakes.

Bibliotekose apsilankė įvairių svečių, atstovaujančių pačias įvairiausias meno, kultūros sritis. Stovyklautojai susitiko su rašytoju, žurnalo „Laimiukas“ redaktoriumi, muzikos kūrėju ir atlikėju Virgiu Šidlausku, aktore Ieva Brike, fotografe ir menininke Milda Butkevičiūte, dailininke Sigita Adomavičiene, pasakoriumi Laimučiu Vasilevičiumi, dailės terapeute Vaida Virbalaite-Šablevičiene, tautodailininke Rasa Grigiene, triušių veisėja Vitalija Petrauskiene ir kt.

Vaikų laukė ir kitos pramogos: naminės picos gaminimas ir kepimas krosnyje, ledų degustacija, šunų Agility sporto pasirodymas, diskgolfo varžytuvės. Stovyklose apsilankė animatoriai, išpiešę vaikams veidukus, kartu pūtę milžiniškus muilo burbulus, paruošę smagių užduočių bei žaidimų.

Netrūko kelionių, kur nemažai nuveikta ir pamatyta. Nuo kiek artimesnių po Panevėžio miestą: aplankytas Panevėžio lėlių vežimo teatras, kūrybiškumo centras „Pragiedruliai“, kino teatras „Garsas“, keliauta ir į pramogų centrą „Go Jump“, NERF-Lazerių-Lankų areną bei liofilizuotus skanėstus gaminančią UAB „Geld Boltic Supergarden“, Panevėžio priešgaisrinę gelbėjimo valdybą, iki tolimesnių kelionių po Panevėžio rajoną: pabuvota Angoros ožkų ūkyje, Nausodės žirgyne ir net sodyboje pas Pepę Ilgakojinę! Bene smagiausios – tolimiausios išvykos, palikusios itin daug įspūdžių – kelionė į Vilnių, aplankant LR Seimą ir Kosmoparką, viešnagė atnaujintame Kaune zoologijos sode bei išvyka į Naisius. O kur dar smagios iškylos gamtoje, parkuose. Toks aktyvus laikas ir ekskursijos užtikrino, kad vaikų atostogos bibliotekoje būtų ne tik turiningos, bet ir įvairiapusiškos.

Be linksmybių rengėme ir edukacines šviečiamąsias kultūrines veiklas.

4 metus iš eilės stovyklos metu vyko skaitymo skatinimo konkursai „Pristatyk, ką skaitai“, „Užsiaugink skaitymo raumenį“, „Treniruok skaitymo raumenį“, padedantys vaikams atrasti skaitymo malonumą ir sukurti teigiamus prisiminimus, susijusius su knygomis.

Gedulo ir vilties diena, skirta sovietų vykdytiems trėmimams prisiminti ir pagerbti jų aukas, paminėta žiūrint ir aptariant dokumentinį filmą.

Daug dėmesio skyrėme sveikos gyvensenos, fizinio aktyvumo temoms. Vaikai sužinojo apie šiaurietiško ėjimo naudą sveikatai bei mokėsi šiaurietiško vaikščiojimo su lazdomis technikos; susipažino su kyokushin karate kovos menu; apsilankė „Impuls“ sveikatingumo klube bei apžiūrėjo Kalnapilio arenos ekspoziciją „Sveikame kūne, sveika siela“. Panevėžio visuomenės sveikatos biuro darbuotojos stovyklautojams papasakojo, kaip saugiai elgtis vasarą, žaismingai pristatė informaciją apie pagrindines emocijas.

Skleidėme ir ekologines idėjas. Ne kartą kalbėjome apie atliekų rūšiavimo svarbą, tvarumą. Netrūko ir kūrybinių darbų: vaikai iš natūralių, draugiškų gamtai, medžiagų kūrė vabzdžiams viešbutį, o iš senų laikraščių ir kitų priemonių – šių metų simbolį – drakoną; gamino tvarumo įpročių kalendorių. Tekstilės atnaujinimo studijos „Denim Diaries“ bei „naudotų daiktų galerijos DĖK’ui“ įkūrėja Milda Paukštė parodė, kaip pasigaminti džinsines sapnų gaudykles. Į svečius atvykusi rašytoja Giedrė

Rakauskienė papasakojo apie paskutinįjį baltąjį raganosį ir nykstančias gyvūnų rūšis. O išvyka į Valstybinės miškų urėdijos Panevėžio skyrių padėjo daugiau sužinoti apie tai „Kaip medžiai auga“.

Norime padėkoti prie vaikams organizuojamų veiklų ir bibliotekininkų darbo palengvinimo prisidėjusiems savanoriams: V. Mikalausko menų gimnazijos pedagogei Astai Mincytei, vedusiai kūrybines dirbtuves „Pažink drakoną“; asociacijos „Visada su sportu“ pirmininkui Arūnui Balčiūnui, supažindinusiam su diskgolfo žaidimu; moksleivei Gabrielei Dzvėgaitei, pamokiusiai batikos technikos; Bendruomeninių šeimos namų dailės terapeutei, jaunimo darbuotojai Vaidai Virbalaitei-Šablevičienei, organizavusiai socialinių įgūdžių grupę, taikant dailės terapijos metodus; gimnazistei Dijai Šapnagytei vedusiai užsiėmimą apie gyvūnų prieglaudą „Mažasis draugas“; Socialinių paslaugų centro lankytojams, papuošusiems šventinę bibliotekos sienelę; moksleivei Kamilei Kazlauskaitei, talkinusiai išvykų metu ir padėjusiai organizuoti žaidimų popietes; stovyklautojo tėčiui darbu ir medžiagomis, prisidėjusiam gaminant „Vabzdžių viešbutį“; „Minties“ gimnazijos gimnazistams bei Jaunuolių dienos centro lankytojams Solveigai, Robertai ir Andriui, pagelbėjusiems pasiruošti keramikos užsiėmimui ir susitvarkyti po jo. Dėkojame UAB „Rimi Lietuva“ atstovėms Ingai Burbulienei ir Jolantai Lazickienei, padovanojusioms užkandžių; pažintines išvykas stovyklautojams padėjusiems suorganizuoti Deividui Labanavičiui ir Sandrai Razminei.

Kiekviena diena, vasaros stovyklas organizavusiose bibliotekose, tapo nuotykiu, kuris ne tik suteikė vaikams naujų potyrių, bet ir skatino jų kūrybingumą, smalsumą bei norą sužinoti daugiau. Tikimės, jog visa tai visapusiškai praturtino jas lankiusių vaikų vasaros patirtį, paliekant teigiamus ir ilgalaikius prisiminimus apie biblioteką.

Nuotraukos iš bibliotekų archyvų, tekstas Indrės Rapkevičienės
Panevėžio Elenos Mezginaitės viešoji biblioteka