Viešnia iš Berlyno dalijosi Vokietijos ir Ukrainos bibliotekų patirtimi

Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka kartu su partnerėmis – dvylika Panevėžio regiono rajonų savivaldybių bibliotekų – 2021 03 01–2027 12 31 vykdo Erasmus+ programos finansuojamą akreditacijos projektą suaugusiųjų švietimo srityje.

Erasmus+ programoje be darbo stebėjimo vizitų numatyta galimybė suaugusiųjų švietėjams vykti į pasirinktus kursus, o taip pat iš programoje dalyvaujančių šalių pasikviesti ekspertus, galinčius padėti priimančiojoje organizacijoje gerinti mokymą ir mokymąsi, pristatyti naujus mokymo metodus arba padėti perduoti gerąją patirtį.

Birželio 3–6 d. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje lankėsi Berlyno Karovo mikrorajono viešosios bibliotekos (Vokietija) specialistė Svitlana Zaiko, kuri savo ekspertine patirtimi dalinosi su Panevėžio regiono bibliotekų specialistais.

Iki Rusijos karinės invazijos į Ukrainą Svitlana Zaiko dirbo Mykolajivo miesto vienos iš bibliotekų vadove. Šiuo metu Svitlana yra Berlyno Karovo mikrorajono bibliotekos bibliotekininkė. Ji organizuoja šiame mikrorajone gyvenantiems ukrainiečiams ir atvykusiems iš kitų šalių bibliotekos lankytojams įvairias kultūrines ir edukacines veiklas, renginius vaikams ir suaugusiems, komplektuoja ukrainietiškų leidinių fondą, užmezga bendradarbiavimo ryšius tarp savo atstovaujamos bibliotekos ir partnerių socialiniams projektams įgyvendinti.

Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje Svitlana susitiko  su specialistais, dirbančiais su suaugusiųjų lankytojų grupėmis (vedančiais mokymus gyventojams ir Panevėžio regiono bibliotekininkams, kuruojančiais bibliotekos klubus, organizuojančiais kultūrinius renginius). Viešnia pasidalino patirtimi, kurią atsivežė iš Mykolajivo – pristatė elektroninę platformą, skirtą padėti gyventojams įgyti skaitmeninių kompetencijų ir praktinių įgūdžių dėl paraiškų, prašymų, skundų pildymo elektrononėse formose, registracijos galimybę dėl  medicinos, pašto, transporto, socialinių, įsidarbinimo, teisinių ir kt. paslaugų. Svitlana kalbėjo apie tai, jog Mykolajivo centrinė biblioteka Ukrainoje buvo viena pirmųjų, kuri sukūrė tokį veiksmingą ir reikalingą elektroninį įrankį.

Bitės bibliotekos suaugusiųjų švietėjams taip pat buvo pristatyta inovatyvi Mykolajivo centrinės bibliotekos vieno iš filialų patirtis – eko programa. Biblioteka atlieka miesto Aplinkos informacijos ir kultūros centro funkciją, vykdo aplinkosauginį gyventojų švietimą, skatina ekologinės kultūros formavimąsi bendruomenėje ir siekia, kad visuomenė suvienytų savo pastangas aplinkos apsaugos srityje. Svitlana Zaiko pristatė Mykolajivo bibliotekos renginių formatus, papasakojo apie ryšių su partneriais užmezgimą ir palaikymą, darbą su įvairaus amžiaus lankytojų grupėmis.

PAVB darbuotojai taip pat buvo supažindinti su Berlyno Karovo mikrorajono viešosios bibliotekos programomis ir projektais, skirtais socialinei ir kultūrinei imigrantų įtraukčiai. Svitlana Zaiko tiesiogiai dalyvauja šių projektų įgyvendinime, o neretai juos ir inicijuoja bei ieško savo atstovaujamai bibliotekai partnerių. Susitikime su eksperte dalyvavę Bitės bibliotekos darbuotojai uždavė daug klausimų apie sėkmingiausius Karovo bibliotekos projektus, domėjosi, kaip ši biblioteka pritraukia naujus lankytojus, sužino jų poreikius ir kaip juos atliepia.

Gintaro Lukoševičiaus nuotrauka

Virginija Švedienė
Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos
Suaugusiųjų švietimo veiklų koordinatorė

Renginys finansuotas

Erasmus +logo
Svitlana Zaiko pristate Berlyno Karovo mikrorajono viesosios bibliotekos veiklas
Svitlana Zaiko pristatė Berlyno Karovo mikrorajono viešosios bibliotekos veiklas