Panevėžio regiono bibliotekų specialistų Erasmus+ programos vizitas Lenkijoje

Vizito-dalyviai-Memo-bibliotekoje

Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešajai bibliotekai kartu su 12 Panevėžio regiono rajonų savivaldybių bibliotekų 2021 03 01–2027 12 31 įgyvendinant Erasmus+ programos finansuojamą suaugusiųjų švietimo srities akreditacijos projektą, gegužės 7–9 d. šešiolika Panevėžio regiono bibliotekininkų dalyvavo darbo stebėjimo vizite Lenkijos neformalaus suaugusiųjų švietimo įstaigose.


Gegužės 7-ąją, pirmają vizito dieną, bibliotekininkai lankėsi Varšuvos muziejuje, kur susipažino su šios įstaigos istorija ir veiklomis. Vizito dalyviams įspūdį padarė muziejaus ir jame veikiančios bibliotekos inovatyvūs neformalaus suaugusiųjų švietimo projektai, kurių dėka visuomenei kūrybiškai atveriami muziejaus fondai, imigrantai gali mokytis lenkų kalbos ir pažinti Lenkijos kultūrą bei istoriją, greitai ir lanksčiai reaguojama į visuomenės poreikius ir besikeičiančią geopolitinę situaciją. Švietėjiška muziejuje dirbančių specialistų veikla jau šešis kartus įvertinta „Europos kalbų ženklu”. Šiuo adovanojimu siekiama paskatinti naujus kalbų mokymosi ir mokymo metodus ir iniciatyvas, taip pat skatinti kultūrinį sąmoningumą visoje Europoje.

Gegužės 8 d. Lietuvos bibliotekininkai lankėsi Varšuvos centinėje viešojoje bibliotekoje, kur susipažino su šios įstaigos veiklomis, domėjosi, kaip šios bibliotekos erdvės pritaikomos įvairių amžiaus grupių lankytojų poreikiams. Vizito dalyviai sužinojo, jog Varšuvos centrinės viešosios bibliotekos kolegos daug dėmesio skiria kultūrinei lankytojų edukacijai, Varšuvos istorijos tyrinėjimams, įveiklina savo turtingus fondus rengdami meno parodas, kartu su partneriais puoselėja bendruomenės pilietiškumą inicijuodami politinius debatus, vykdo leidybinę veiklą. Biblioteka ženkliai prisideda prie tolygios kultūros sklaidos įveiklindama savo komunikacijos kanalus, visus bibliotekoje vykstančius kultūrinius renginius transliuoja YouTube platformoje, o aktualų turinį socialiniuose tinkluose pritaiko tikslinėms auditorijoms.

Trečiąją vizito dieną Panevėžio regiono bibliotekų specialistai vyko į Lodzę, kur aplankė du Lodzės centrinės bibliotekos filialus – Memo ir Secesja bibliotekas. Abi bibliotekos yra neseniai renovuotos, modernios, patrauklios savo erdvėmis ir įdomios savo vykdomomis veiklomis. Vizito dalyviai sužinojo, jog Memo bibliotekoje veikia net keli kino klubai, moterų feminisčių knygų klubas, kūrybinėse dirbtuvėse, kompiuterinių žaidimų ir muzikos erdvėse mielai lankosi ne tik vaikai, jaunimas, bet ir suaugusieji. Secesja bibliotekos pagrindinė veiklos kryptis – urbanistika ir architektūra. Biblioteka turi turtingą specialių leidinių šiomis temomis fondą. Jaukios, kamerinės erdvės puikiai tinka tiek individualiam, tiek grupiniam darbui.

Erasmus+ programai skatinant į mobilumų veiklas įtraukti bibliotekose pagal sutartį dirbančius savanorius, į darbo stebėjimo vizitą Lenkijoje vyko Bitės bibliotekos savanorės Eglė Vaitkevičiūtė ir Regina Gineikienė, kurios aktyviai dalyvauja bibliotekos veikloje, bedradarbiaujant su Senior Group. Pasak savanorės Eglės, Erasmus+ programos vizitas jai padėjo įžvelgti dar didesnes galimybes, skatinant įvairaus amžiaus žmonių įtraukimą į veiklas bibliotekoje. Eglę sužavėjo Lenkijos bibliotekų ir Varšuvos muziejaus atvirumas bendruomenei, tarpinstitucinis bendradarbiavimas. Savanorė teigia, jog ji ir jos kolegė Regina jau turi planų ir pasiūlymų naujam bibliotekos klubų sezonui, kuris prasidės rudenį. Savanorė Regina sako, jog savanorystė – tai ne vien meilė žmonėms ir aplinkai. Jos nuomone, savanoriai ne tik duoda, bet daug gauna ir patys – draugystę, galimybę plėsti akiratį ir realizuoti save.

Kvalifikacinės stažuotės Lenkijos suaugusiųjų švietimo įstaigose patirtimi ir parsivežtomis idėjomis Panevėžio regiono viešųjų bibliotekų specialistai su savo kolegomis pasidalijo nuotoliniame renginyje, kuris įvyko gegužės 23 d.

Virginija Švedienė
Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos
Suaugusiųjų švietimo veiklų koordinatorė

Projektą finansuoja

Erasmus +logo