Nuo molio gabaliuko iki paukštuko

molis

Birželio 13 d. Vaikų literatūros skyriaus „Žalioji pelėda“ prieigose veikė smagios kūrybinės dirbtuvės-keramikos simpoziumas, kur vaikai galėjo išbandyti molio galimybes kartu su savo srities profesionalais – Panevėžio Dailės galerijos edukatoriais.

Pajusti molio plastiką ir kūrybos džiaugsmą laimė nusišypsojo 40-iai jaunųjų panevėžiečių, užsirašiusių į dienos stovyklą bei keletui pavienių bibliotekos lankytojų. Nors paruošti darbo stalai vienu kartu nesutalpino visų norinčių, bet vieniems dirbant praktiškai, o kitiems dalyvaujant kitoje darbuotojų paruoštoje edukacinėje veikloje, kūrybinis procesas vyko labai sklandžiai.

Pirmiausia, vaikai apžiūrėjo Dailės galerijos darbuotojų atsineštus, jau sukurtos keramikos darbų pavyzdžius, o Galerijoje dirbantys keramikai trumpai pademonstravo, kaip iš mažo molio gabalėlio galima sukurti išskirtinį keramikos dirbinį, supažindino su molio savybėmis, raiškos galimybėmis, formomis, darbo technologija, lipdymo bei puošybos technikomis. Tuomet, gerai leisdami laiką, su patyrusių keramikų pagalba vaikai išpildė savo kūrybinius sumanymus, realizavo netikėčiausias idėjas.

Užsiėmimo užduotis – paukščiuko gamyba. Stovyklautojai patys mėgino formuoti ir dekoruoti molį: kočiojo, pjaustė, lipdė atskiras detales, formavo figūras, dekoravo. Įvairiomis detalėmis ir raižymo būdu suteikė savo sukurtiems paukščiams išskirtinius charakteringus bruožus ir nuotaiką.

Dirbtuvių dalyviams, vadovaujamiems patyrusių edukatorių, su užduotimi susidoroti pavyko puikiai: vos per keliolika minučių molį jie pavertė nuostabiu keramikos gaminiu – pelėda, gandru, žvirbliu ar kitu sparnuočiu.

Vaikai buvo labai patenkinti, daugumai šios keramikos dirbtuvės tapo unikalia pirmąją patirtimi, galimybe pajusti molį ir jo struktūrą, išlaisvinti savo kūrybines galias.

Kupino atradimų ir kūrybos džiaugsmo mažųjų keramikos simpoziumo „Mano rankose molis atgijo“ metu jaunieji panevėžiečiai savo rankomis sukūrė per 40 unikalių keramikos dirbinių.

Prisilietimas prie senas tradicijas menančio keramikos amato – tai viena vaikų literatūros skyriaus „Žalioji pelėda“ vykdomo, Lietuvos Kultūros tarybos finansuoto projekto „Menų dienos bibliotekoje“ veiklų.

Parengė Indrė Rapkevičienė,
Panevėžio Elenos Mezginaitės viešoji biblioteka