Kūrybos vakaras su Vytautu V. ir Jonu Landsbergiais

zarasai-zalia-sviesa-2

Birželio 6 d. saulės apšviestoje Zarasų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos renginių salėje rinkosi rašytojo Vytauto V. Landsbergio gerbėjai. Renginio metu Vytautas kartu su savo sūnumi Jonu pristatė naujausią savo koncertinę programą „SKRISK MEDŽIŲ VIRŠŪNĖMIS“. Skambėjo lietuvių tautosaka ir poezija, gitaros ir elektronikos garsais praturtinta Landsbergių kūryba iš naujausios Vytauto eiliavimų knygos „Dienanaktis“.

Vaikų rašytojo, bardo, kino režisierius, dramaturgo, poeto V.V. Landsbergio kūrybinė veikla jau daug metų spindi Lietuvos kultūros padangėje. Jis yra sukūręs daugiau nei dvidešimt kino filmų bei spektaklių, parašęs daug knygų vaikams, kurių ne viena laimėjusi geriausios Lietuviškos knygos vaikams titulą. 2007 metais Baltijos valstybių teatrų festivalyje Panevėžyje V. V. Landsbergis pripažintas geriausiu režisieriumi. Tais pačiais metais jam įteiktas Riterio kryžius „Už nuopelnus Lietuvai“, o 2009 m. tapo LR Vyriausybės kultūros ir meno premijos laureatu.

Vaikystėje norėjęs dirbti Kauno zoologijos sodo direktoriumi, Vytautas V. mokėsi kino režisūros Gruzijoje, o vėliau – pas Joną Meką (JAV). Jau tada atradęs potraukį poezijai, ypač Marcelijui Martinaičiui, kūrybos neapleidžia lig šiol. Įvairialypėje jo literatūroje galima atrasti ir absurdo, ir humoro, ir dvasingumo. Neišvengiama detalė – netiesioginis moralas, paliekamas pačio skaitytojo apmąstymams.

Aštuntoje Vytauto V. Landsbergio eiliavimų knygoje „Dienanaktis“ tarp istorinių ir mitologinių koliažų, sudėstytų tarsi scenarijaus nuotrupos ar siurrealistiniai užkalbėjimai, yra ir paprastų atsidūsėjimų apie nūdienį virsmo ir karo laiką, tapsmą „iš naujo į seną, iš seno atgal“. Knyga išleista praėjus 3 metams po kūrėjo mamos Gražinos Ručytės-Landsbergienės mirties. „Buvau jau nutaręs poezijos neberašyti, nebesirašė, bet atsirado keistas poreikis kalbėtis su mama. Eilėmis. Apmąstyti, kaip mes čia buvom, gyvenom, kaip esam. Apie prasidėjusį karą. Knygoje susipina baladės, mitai, sakmės“, – pasakoja Vytautas.

Deklamuojamos eilės, ramus Vytauto balsas, Jono kuriama širdį paliečianti elektroninė muzika nepaliko abejingų klausytojų. Pasak Vytauto, šis koncertas, kaip mini spektaklis, skirtas pabūti drauge, atsipalaiduoti, pamedituoti.

Jaukus kūrybos vakaras lyg vėjas praskriejo, sujudinęs sielą ir literatūrinį Zarasų gyvenimą.

Parengė Inesa Dumbravienė,
Zarasų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos atstovė ryšiams su visuomene
Nuotraukos autorės ir Donato Merkio

Šis renginys yra projekto „Žalia šviesa poezijai“ dalis, kurį finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Zarasų rajono savivaldybė.

LTK_Logotipas
Logotipai-Zarasai