Erasmus+ programos partnerystės projekte – kalbų mokymasis bendradarbiaujant

Rygos-centrines-bibliotekos-Zemgales-filiale

2024 m. sausio–rugpjūčio mėn. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka kaip partnerė dalyvauja įgyvendinant Latvijos NVO „Vecmāmiņas.lv“ koordinuojamą Erasmus+ programos projektą „T.E.T.E“ („Teaching English to Elderly“, liet. „Suaugusiųjų anglų kalbos mokymas“).

Vasario mėn. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje įvyko projekto darbo grupės susitikimas, kurios metu Latvijos ir Lietuvos partneriai aptarė projekto paraiškoje numatytas veiklas, susitarė dėl konkrečių veiklų datų, pasiskirstė atsakomybes.

Kovo mėnesį Lietuvos partneriai lankėsi Latvijoje. Šio susitikimo metu aptartas projekto progresas, įvertinti suaugusiųjų besimokančiųjų grupėse taikomi anglų kalbos mokymo metodai, pasitelkiant ne tik su grupėmis dirbančių moderatorių, bet ir pačių dalyvių atsiliepimus. Projekto lietuvių partnerių darbo grupės atstovės V. Švedienė ir T. Apynytė-Kirslienė pagal Latvijos partnerių sudarytą programą aplankė Ogrės ir Valmieros viešąsias bibliotekas bei Rygos centrinės bibliotekos Zemgalės filialą, susipažino su neformalaus suaugusiųjų švietimo programomis, bibliotekų iniciatyvomis „žaliojo kurso“ srityje. Pasisemta patirties, kaip skirtingos kartos (seneliai kartu su anūkais) užsiima bendra edukacine veikla bibliotekose. Darbinės sesijos refleksija vyko Latvijos nacionalinėje bibliotekoje.

Latvijos kolegos – projekto koordinatoriai – pasidalijo naujo metodo priemone – pasakojimo kortelėmis „Tell your Story” (liet. „Papasakok savo istoriją”). Šis metodas buvo netrukus išbandytas Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos angliškų pašnekesių klubo „Let’s Talk” ir Kalbų kavinės užsiėmimuose. Pasak klubų lankytojų, šis metodas skatina ne tik kalbėti, bet ir geriau vieniems kitus pažinti, nes diskusiją palaikantys klausimai leidžia žmonėms prisiminti savo vaikystę, paauglystę, kalbėti apie savo pomėgius, darbą, santykius su kitais žmonėmis ir kt.

Veiksmingas būdas tobulinti ne tik kalbėjimo, bet ir rašymo įgūdžius, praktikuotis formuluojant klausimus, buvo pasiūlytas Lietuvos partnerių: susirinkusieji pasiskirsto į grupes, gauna skirtingas temas ir sugalvoja šioms temoms po penkis klausimus, vėliau tuos klausimus perduoda kitai grupei, kuri juos panaudoja diskusijai. Be gramatikos ir žodyno praktikos, grupės turi galimybę patirti netikėtumo efektą – įdomu gauti kitos grupės narių parengtus klausimus ir juos aptarti. Atsižvelgiant į grupėse esančių žmonių anglų kalbos lygį, temos gali būti paprastos arba sudėtingesnės.

Projekto progresą galima stebėti Facebook paskyroje „TETE. Project Erasmus Plus.” Šiame puslapyje Latvijos ir Lietuvos partneriai viešina klubų susitikimų akimirkas, trumpus video įrašus, kuriuose dalyviai kalba apie išbandomų anglų kalbos metodų efektyvumą.

Latvijos ir Lietuvos suaugusiųjų besimokančiųjų dalyvavimo projekte įspūdžiai, mokymosi pažanga atsispindės projekto elektroniniame leidinyje.

Liepos mėnesį Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje įvyks projekte dirbančių suaugusiųjų švietėjų ir Latvijos bei Lietuvos suaugusiųjų besimokančiųjų susitikimas, kurio metu partneriai įvertins dalyvavimo projekte naudą, aptars projekto metu iškilusius iššūkius, bus surengtas bendras latvių ir lietuvių anglų kalbos užsiėmimas. Kultūrinės programos metu svečiai iš Latvijos bus supažindinti su Bitės biblioteka, Panevėžio istorija ir įdomiausiais miesto lankytinais objektais.

Virginija Švedienė
Suaugusiųjų švietimo veiklų koordinatorė

Projektą finansuoja

Erasmus +logo