Erasmus+ programa  – savanorystės bibliotekoje skatinimui

Bibliotekos savanorės Milane

Erasmus+ programai skatinant į mobilumų veiklas įtraukti bibliotekose pagal sutartį dirbančius savanorius, 2024 m., įgyvendinant bibliotekos Erasmus+ programos akreditacijos projektą,   keletas jų tokiu būdu buvo paskatinti už aktyvią savo veiklą.

Gegužės 7–9 d. į darbo stebėjimo vizitą Lenkijoje vyko Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos savanorės Eglė Vaitkevičiūtė ir Regina Gineikienė, kurios aktyviai dalyvauja bibliotekos veikloje, bedradarbiaujant su Senior Group. Pasak savanorės Eglės, Erasmus+ programos vizitas jai padėjo įžvelgti dar didesnes savanorystės galimybes, skatinant įvairaus amžiaus žmonių įtraukimą į veiklas bibliotekoje. Eglę sužavėjo Lenkijos bibliotekų ir Varšuvos muziejaus atvirumas bendruomenei, tarpinstitucinis bendradarbiavimas. Savanorė teigia, jog ji ir jos kolegė Regina jau turi planų ir pasiūlymų naujam bibliotekos klubų sezonui, kuris prasidės 2024 m. rudenį. Savanorė Regina sako, jog savanorystė – tai ne vien meilė žmonėms ir aplinkai. Jos nuomone, savanoriai ne tik duoda, bet daug gauna ir patys – draugystę, galimybę plėsti akiratį ir realizuoti save.

Gegužės 28–30 d. bibliotekos savanorės Jūratė Baltušnikienė ir Jūratė Šamelienė dalyvavo Erasmus+ programos mobilumo vizite Milano Sempione viešojoje bibliotekoje (Italija), kur susipažino su bibliotekos skaitytojų ir anglų kalbos diskusijų klubų veikla. Bitės bibliotekos atstovės kartu su bibliotekininkais iš Slovėnijos dalyvavo diskusijoje „Knygų klubai ir kitos skaitymo skatinimo veiklos, skirtos Milano gyventojams“.

Bibliotekos savanorės taip pat dalyvavo tarptautinėje konferencijoje „Occupy Library“, kur pristatė kartu su PAVB suaugusiųjų švietimo veiklų koordinatore Virginija Švediene parengtą pranešimą „Nuotolinių komunikacijos platformų naudojimas kalbų mokymuisi ir bendruomenės būrimui“. Pranešime pasidalinta angliškų pašnekesių klubo „Let‘s Talk“ veiklos patirtimi: kalbėta apie nuotolinių užsiėmimų būtinybę karantino metu, šio formato galimybes ir privalumus buriant tarptautinę anglų kalbos entuziastų bendruomenę.

„Angliškų pašnekesių klubo „Let‘s talk“ narė esu jau daugelį metų. Tai svarbus mano nuolatinio anglų kalbų mokymosi ir žinių pritaikymo elementas. Tad norisi tomis žiniomis dalytis su klubo draugais per užsiėmimų moderavimą, pasidalijimą straipsniais anglų kalba ir kitais būdais. Manau, pačių narių įnašas į klubo veiklą yra gyvybiškai svarbus, nes turime keistis, tobulėti, atrasti ką nors nauja. Šias savo pastangas laikau atsakomybe už klubo gyvavimą ir kaitą.

Mūsų klubas susitinka su bibliotekoje pagal Erasmus+ programą besilankančiomis grupėmis iš užsienio, nuotoliniu būdu aptarėme grožinės literatūros kūrinius su knygų klubo iš Misūrio valstijos (JAV) nariais. Taigi jau esame stiprūs ir pasitikime savimi kalbėdami angliškai.

Išvyka į tarptautinį bibliotekų renginį Milane pagal Erasmus+ programą parodė, kad mūsų veikla čia, Panevėžyje, yra reikšminga ir įdomi platesniu mastu. Savo patirtimi pasidalijome su renginio dalyviais iš kitų šalių, mūsų pristatymas sulaukė susidomėjimo, buvo pateikta klausimų. Užmezgėme ryšius su bibliotekų atstovais iš JAV, Italijos, Latvijos –  jie domėjosi galimybe prisijungti prie mūsų klubo sesijų internetu. Drauge tapo aišku, kad bibliotekų veikla yra tikras mokslas, o jų vaidmuo šiuolaikinėje visuomenėje – remiantis kuo modernesnėmis priemonėmis –  tarnauti bendruomenėms, skatinti skaitymą ir nuolatinį mokymąsi“ (bibliotekos savanorė Jūratė Š.).

„Savanorystė – tai bendrystė, siekis dvasiškai ir intelektualiai augti kartu su kitais, dalintis geriausia savo patirtimi ir žiniomis. Tai ir naujos pažintys, nauji horizontai, o svarbiausia – prasmės ir gylio jausmas, kad kuri ir duodi, prisidedi prie miesto bendruomenės ir geresnės visuomenės kūrimo. Erasmus+ programos vizitas Italijoje – tai neįkainojama patirtis. Buvo be galo įdomu sužinoti, kokie ir kaip veikia knygų klubai Milane, kokių skaitymo skatinimo iniciatyvų imasi antro pagal dydį Italijos miesto bibliotekos. Jau laukiu rudens, kada galėsiu šia įdomia informacija pasidalinti Bitės knygų klube. Bus smagu vieną kitą naujovę išbandyti ir Bitės  knygų klubo veikloje. Buvo garbė atstovauti biblioteką tarptautinėje konferencijoje ir skaityti pranešimą bei pasidalinti gerąja Bitės bibliotekos patirtimi apie virtualius angliškų pokalbių klubo „Let‘s Talk“ užsiėmimus. Tai ne tik naujos žinios, nauja patirtis, bet ir naujos pažintys, kontaktų su kitų šalių bibliotekomis užmezgimas, ateityje praturtinsiantis „Let‘s Talk“ klubo veiklą. Grįžome „paaugusios visa galva” (bibliotekos savanorė Jūratė B.).

Džiaugiamės, kad Erasmus+ programos dėka aktyvūs bibliotekos savanoriai gali ne tik semtis idėjų ir patirties Europos suaugusiųjų švietimo įstaigose, bet ir atstovauti biblioteką tarptautiniuose bibliotekų specialistų renginiuose.

Virginija Švedienė
Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos
Suaugusiųjų švietimo veiklų koordinatorė

Projektą finansuoja

Erasmus +logo