„Dainuojanti ir šokanti Lietuva“ – istoriniai Lietuvos dainų šventės liudijimai

Dainų šventės metu vienoje vietoje susibūrę daug chorų
Pradžia:2024-06-15 9:00
Pabaiga:2024-09-16 12:00
Vieta:I a. erdvės
Adresas:Respublikos g. 14
Panevėžys

Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos I a. ekspozicijų erdvėje pristatome naują parodą „Dainuojanti ir šokanti Lietuva“, skirtą Lietuvos dainų šventės šimtmečiui. Tai nuotraukų, dokumentų ir leidinių iš bibliotekos fondų bei eksponatų iš privačių asmenų archyvų paroda, liudijanti istorines Lietuvos ir Panevėžio miesto dainų ir šokių švenčių akimirkas.

2024-aisiais minime pirmosios visos Lietuvos dainų šventės šimtmetį. Šventė įrašyta į Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacijos Reprezentatyvųjį žmonijos nematerialaus kultūros paveldo sąrašą. Lietuvos Respublikos Seimas paskelbė 2024-uosius Dainų šventės metais.

Pirmoji visos Lietuvos dainų šventė (tuo metu – Dainos diena) buvo surengta 1924 m. rugpjūčio 23 ir 25 d. Kaune, Parodų aikštėje. Dainos dienoje dalyvavo 86 chorai (apie 3000 dainininkų). Panevėžiui atstovavo 109 dainininkai. Panevėžio miesto jungtinis choras, kuriam dirigavo M. Karka ir V. Paulauskas, sudainavo penkias originalias J. Žilevičiaus, M. Karkos, J. Naujalio, S. Šimkaus ir V. Paulausko dainas.

2024 m. birželio 29–liepos 6 d. Vilniuje vyksiančios jubiliejinės Dainų šventės tema – „Kad giria žaliuotų“. Šventės programoje – 14 renginių, interpretuosiančių gyvybės temą ir subursiančių 37 tūkst. atlikėjų iš Lietuvos ir viso pasaulio.

Parodoje eksponuojamos nuotraukos ir dokumentai iš Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos Kultūros paveldo tyrinėjimo ir skaitmeninimo skyriuje saugomų asmenų fondų, Panevėžio kraštotyros muziejaus, privačių asmenų archyvų, leidiniai iš bibliotekos fondo, informacija ir nuotraukos iš portalo limis.lt bei kitų šaltinių.

Parodą parengė bibliotekos Kultūros paveldo tyrinėjimo ir skaitmeninimo skyriaus darbuotojai.

Parodą lankykite iki 2024 m. rugsėjo 16 d.

Senoje nuotraukoje dainuoja daugybė tautiniais kostiumais apsirengusios moterys ir merginos
Pirmosios Lietuvos dainų šventės – Dainos dienos – choristės. Kaunas. 1924 m. (PAVB, Laimos Rapšytės fondas F70-837)