Virtualios filosofijos skaityklos sezonas atsisveikina iki rudens: kokias temas nagrinėjome šį pavasarį?

moletu-biblioteka

Virtuali filosofijos skaitykla – tai jau 7-ąjį kartą Molėtų viešosios bibliotekos vykdomas projektas, kurio metu įvairaus amžiaus, išsilavinimo, profesijų ir pomėgių žmonės kviečiami prisijungti prie virtualios filosofinės diskusijos iš bet kurio pasaulio kampelio. Ši iniciatyva kviečia visus įprasminti savo kasdienybę, tobulėti, gvildenti šiandien aktualias filosofines temas, diskutuoti, klausti ir dalintis įžvalgomis. Skaityklos naujienlaiškį su tekstais kas savaitę gauna visi užsiregistravę skaitytojai, kurie pagal galimybes įsijungia į kassavaitinius susitikimus-tekstų aptarimus, taip skatinant suaktualinti tiek naujus, tiek senesnius tekstus. Įpusėjus 7-ajam Virtualios filosofijos skaityklos sezonui kviečiame prisiminti jau įvykusias virtualias diskusijas.

Šį sezoną startavome balandžio 8 d. kartu su prof. Tomu Sodeika bei jo paskaita apie Byung Chul-Hano kūrinį „Nuovargio visuomenė“. Tai itin didelio susidomėjimo sulaukusi knyga, kurioje svarstoma apie šiuolaikinę visuomenę, kaip patiriančią išskirtinį nuovargį. Koks tai nuovargis? Kodėl jis vis tik yra teigiama patirtis? Anot Byung-Chul Hano, didžiausias mūsų priešas esame mes patys ir mūsų mintys. Pasveikti galime tik nurimę ir nustoję be perstojo veikti.

Filosofinę kelionę tęsėme kartu su prof. dr. Lina Vidauskyte. Virtualaus susitikimo metu aptarėme britų autorės Sarah Bakewell knygą „Egzistencialistų kavinėje. Laisvė, būtis ir abrikosų kokteilis“, kurioje autorė išradingai ir subtiliai perteikia egzistencializmo filosofijos gimimą ir gyvavimą Europoje dar prieš Antrą pasaulinį karą.

Trečiojo susitikimo, paskaitos „Kalba: saugumas ir susvetimėjimas“ metu prof. dr. L. Vidauskytė kvietė pasigilinti į kalbos filosofiją. Filosofines diskusijas gvildenome ir nagrinėdami J.W. Goethe’s autobiografišką kūrinį „Poezija ir tiesa“, o pavasario skaityklos sesiją užbaigėme minėdami 20 metų Lietuvos įstojimo į Europos sąjungą sukaktį. Aptardami Gerard Delanty „Europos išradimas. Idėja, tapatumas, realybė“, kritiškai svarstėme Europos idėją, gvildenome Europos tapatybės klausimą.

Įpusėjus 7-ajam sezonui atsisveikiname iki rugpjūčio 26 d. Rudeninėje Virtualios filosofijos skaityklos sesijoje susitiksime dvejose viešose virtualiose paskaitose bei septyniuose virtualiuose susitikimuose, kurių metu aptarsime prof. dr. L. Vidauskytės atrinktų filosofinių tekstų ištraukas.

Kviečiame visus susidomėjusius prisijungti prie Virtualios filosofijos skaityklos, kuri yra nemokama, neabejotinai praturtinanti, skatinanti pamąstyti apie įvairius dalykus, procesus ir kasdienius reiškinius kitu kampu bei draugiška visiems: prisijungus galima įsitraukti į bendrą diskusiją arba tiesiog klausytis diskutuojančių. 

Registracija į skaityklą: skaityklamoletai@gmail.com. Užsiregistravę gausite savaitės tekstą ir nuorodą virtualiems prisijungimams.

Projektą „Virtuali filosofijos skaitykla“ finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Partneriai: Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka, Zarasų viešoji biblioteka, Molėtų rajono savivaldybė.

Molėtų viešosios bibliotekos informacija

LTK_Logotipas