Fotografijų paroda „Tarp dviejų menų: knygos pro objektyvą“

zarasai-paroda

Zarasų rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje Vaikų literatūros skyriuje edukacinėje erdvėje gegužės mėnesį vyksta Zarasų profesinės mokyklos NVŠ programos „Mobilioji fotografija“ mokinių darbų paroda „Tarp dviejų menų: knygos pro objektyvą“.

Parodos tikslas yra suteikti lankytojams galimybę įsigilinti į dvi skirtingas menines formas –

knygą ir fotografiją, ir suprasti, kaip jos gali bendradarbiauti, papildydamos viena kitą.

Tiek knygos, tiek fotografija gali būti galingi pasakojimo įrankiai. Jos gali atskleisti įvairias istorijas, emocijas, idėjas ir mintis. Fotografija gali pasakyti tūkstančius žodžių vienu momentu, perteikdama nuotaiką, veikėjų charakterius ar aplinkos atmosferą, panašiai kaip knyga gali įkvėpti vaizduotę ir leisti skaitytojui įsivaizduoti įvairias scenas ir veiksmus.

Tie patys įspūdžiai ir emocijos gali būti perteikiami tiek knygoje, tiek fotografijoje. Abi meninės formos skaitytojui ar žiūrovui gali sužadinti skirtingas emocijas, nuo šypsenos ar liūdesio iki susikaustymo ar paslaptingumo.

Tiek fotografija, tiek knygos leidžia menininkams pasinerti į kūrybą ir išreikšti save. Fotografas gali rasti unikalų kampą ar apšvietimą, kad perteiktų savo viziją, o rašytojas gali kurti įvairius pasaulius ir veikėjus, kiekvieną kartą sukurdamas naują istoriją.

Abi šios meno rūšys turi didelę kultūrinę reikšmę. Jos gali atspindėti laikotarpio ar visuomenės vertybes, istorines įvykių detales ar kritikuoti tam tikrus socialinius ar politinius klausimus.

Paroda siekia paskatinti lankytojus suvokti, kad tie patys įspūdžiai ir emocijos gali būti perteikiami skirtingais meniniais būdais, ir skatinti tyrinėti kultūrinę reikšmę, kurią šios meninės formos turi mūsų gyvenime.

Donata Radionova,
Zarasų profesinės mokyklos NVŠ programos „Mobilioji fotografija“ vadovė
Nuotraukos Inesos Dumbravienės