Danutei Kalinauskaitei įteikta Gabrielės Petkevičaitės-Bitės literatūrinė premija

danute-kalinauskaite-1

Gegužės 28-ąją Gabrielės Petkevičaitės-Bitės gimtinė Puziniškyje sulaukė ne tik kaitrios saulės, bet ir šiltos, jaukios literatūrinės šventės, kuri kasmet tampa svarbiu kultūriniu įvykiu.  

Rajono viešosios bibliotekos direktorė Rūta Bagdonienė kreipėsi į visus, pristatydama rajono savivaldybės teikiamos premijos komisijos narius, susirinkusius svečius, bei atvykusią laureatę. Pasidžiaugė, kad jos knyga – „Baltieji prieš juoduosius“ šiais metais yra viena iš labiausiai nominuojamų kūrinių, todėl ir komisijai abejoti knygos verte neteko.

Danutės Kalinauskaitės kūrybą apžvelgė smilgietis, literatas Edvardas Vaičius. Pažymėjo, jog ji yra išleidusi keturias apsakymų knygas, kurios įvertintos įvairiomis premijomis, tarp kurių – Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija. Pasak E. Vaičiaus, D. Kalinauskaitės kūryboje –„daug autentikos, ji rašo tai, kas išgyventa, nesumeluota“. Romaną „Baltieji prieš juoduosius“ E. Vaičius patarė skaityti neskubant, o „ieškant vertikalės, jungiančios epizodus, kuriuos riša dviejų šimtų metų istorinis laikas ir herojė, ieškanti giminės genealoginio medžio“. Jis pacitavo autorės posakį, tinkantį šios knygos idėjai: „rašytojui kiekviena žmogaus istorija yra nenuvalytas sidabras“.

Laureatei premijos apdovanojimą įteikė rajono mero pavaduotojas, šios premijos atrinkimo komisijos pirmininkas – Rimantas Pranys. Sveikinimo žodžius nuo LR Seimo narės Guodos Burokienės tarė jos padėjėja Vaida Pečeliūnaitė, dėkodama laureatei už išskirtinę kūrybą ir talentą. Nominuotos knygos išskirtinumą pažymėjo Ir Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės direktorė Greta Kėvelaitienė pažymėdama, kad ši knyga gali būti “džiugi dovana kiekvienam“.

Kaip visada, premijos laureatu džiaugiasi ir jį sveikina smilgiečiai. Šį kartą – gausus būrys su gražiausiais linkėjiimais, margaspalvėmis puokštėmis, kvapniais  pinavijų žiedais: tai Smilgių seniūnė Aušra Vyšniauskienė, kultūros centro direktorė Lina Narkevičienė, Smilgių gimnazijos, bendruomnenės „Bitė“, Trečiojo amžiaus universiteto, Smilgių bibliotekos atstovai.

Danutė Kalinauskaitė, tardama padėkos žodžius, dėmesį skyrė pačiai Bitei, apibūdindama ją ne tik kaip ryškią figūrą kultūros istorijoje, bet pabrėždama jos žmogiškąsias savybes. Todėl, pasak jos, „ši premija man yra labai žmogiška, šilta ir jauki, ir tai plaukia iš pačios Bitės asmens, iš šito Puziniškio dvarelio atmosferos, iš visko, kas su ja susiję“.

Literatūrinę šventę praturtino Audronės Palionienės įtaigiai skaitomos romano „Juodieji prieš baltuosius“ ištraukos ir puikaus atlikėjo Justino Mačio skleidžiami fleitos garsai. 

Visus susirinkusius apjungė tauri ir prasminga bendrystė, atitolinusi kasdienybės rūpesčius, todėl buvo smagu rasti bendraminčių prie arbatos puodelio, pasidžiaugti autentiška dvarelio aplinka bei įsigyti laureatės knygų su jos mielai dalijamais autografais. 

Informaciją parengė Asta Nedveckienė,
Panevėžio rajono savivaldybės viešoji biblioteka

Gintaro Lukoševičiaus nuotraukos