„Ad astra”: 3×3 su geriausiais Panevėžio regiono bibliotekininkais

„Ad Astra“ apdovanojimai 2024 m.

Šventė Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje – įteikti „Ad astra” apdovanojimai geriausiems regiono bibliotekininkams. Šiemet tai Molėtų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktoriaus pavaduotoja AUSTĖJA JASAITIENĖ, Pasvalio Mariaus Katiliškio viešosios bibliotekos Vaškų Vandos Zaborskaitės bibliotekos vyriausioji bibliotekininkė ALDONA ONIŪNIENĖ ir Panevėžio rajono Smilgių gimnazijos bibliotekininkė AUŠRA KASPARIENĖ.

„Jau aštuntą kartą susirenkame apdovanoti regiono geriausiųjų. Šiemet turėsime jau 24 žmones, kuriuos pagerbiame už G. Petkevičaitės-Bitės vertybių puoselėjimą – atvirumą, pastabumą, tobulėjimą ir – svarbiausia – dalijimąsi su kitais”, – teigė G. Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos direktorė Greta Kėvelaitienė.

„Kadangi universitete studijavau ne bibliotekininkystę ir kurį laiką dirbau kitus darbus, šis apdovanojimas – tarsi paskutinis įrodymas sau pačiai, kad visgi galiu save vadinti bibliotekininke. Bibliotekoje dirbu jau 7 metus ir kartais pagaudavau save pagalvojant, jog dar nežinau kažkokios paslapties, kurią žino ir saugo šios nuostabios specialybės atstovai. Šiandien manau, kad paslaptis paprasta – mylėti tai, ką darai, nebandyti savęs įrėminti ir drąsiai improvizuoti”, – šypsosi A. Jasaitienė.

„Labai didelė garbė gauti „Ad astra“ apdovanojimą. Nuoširdžiai džiaugiuosi, kad mano darbai pastebimi. Kartu tai didelė motyvacija nesustoti, dirbti, tobulėti, ieškoti naujų formų. Šį apdovanojimą dalinuosi su mane visada palaikančia viešosios bibliotekos administracija, Vaškų miestelio bendruomene”, – sako A. Oniūnienė.

„Ad astra” man netikėta. Dirbau paprastą darbą bibliotekoje – įvairios edukacinės veiklos, integruotos pamokos. Žinoma, malonu turėti šalia kolegas, kurie palaiko ir įvertina”, – teigia A. Kasparienė.

3×3. Patinka

Metų geriausiosios teigia, kad bibliotekininko darbe joms patinka įvairūs dalykai.

Austėja: „Knygos yra pagrindas, nuo kurio atsispyrus galima plėtoti daugybę temų ir veiklų. Dėl to darbas bibliotekoje nenuobodus, atneša naujų pažinčių ir iššūkių. Jaučiu, kad augu ne tik kaip specialistė, bet ir kaip asmenybė. Tai praturtina vidų. Na ir, žinoma, turbūt nėra nemėgstančio skaityti bibliotekininko, todėl dirbti ir kasdien matyti, liesti knygas, kalbėtis apie jas yra labai malonu”.

Aldona: „Bibliotekininko darbas – geriausia galimybė tobulėti kaip asmenybei, patenkinti smalsumą, kultūrinį išprusimą. Daugiau kaip 20 metų dirbu darbą, kuriame visada esi tarp žmonių, bene pirmas sužinai visas mokslo, technologijų, politikos, kultūros naujienas, kur rasti informacijos ir, svarbiausia, tuo dalintis su vartotojais. Esu apsupta įvairaus amžiaus vaikų. Miestelyje yra gimnazija, o tai padeda nenutolti nuo jaunimo, geriau suprasti jų problemas, lūkesčius. Gal todėl ir respublikinis jaunimo kūrybinės raiškos konkursas „Eilėraščio menas ir jo interpretacija“, kurį jau 9 metus biblioteka organizuoja su Vaškų gimnazija, sėkmingai gyvuoja ir nepritrūksta dalyvių”.

Aušra: „Bibliotekininkas yra žmogus, besisukantis laiko rate, – pamatyti, pasiimti, pristatyti, pasiūlyti”.

3×3. Iššūkiai

Austėja: „Vienas didžiausių iššūkių – poreikis koja kojon suspėti su vis tobulėjančiomis technologijomis ir besikeičiančiais skaitytojų poreikiais. Technologijų proveržis, nors dažnai naudingas, visgi turi savo kainą – žmonės nekantresni, sunkiau sutelkia ir išlaiko dėmesį. Dėl to jiems daug paprasčiau įsijungti filmą ar serialą su greitai besikeičiančiais vaizdais ir siužeto vingiais, o ne skaityti romaną, kurio vienu prisėdimu neperskaitysi. Tokiame greitame pasaulyje bibliotekininkas turi rasti būdų, kaip skubantiesiems parodyti, jog knyga yra įdomi, aktuali, o sulėtėjimas skyrus laiko skaityti nėra lygus mirčiai”.

Aldona: „Vienas didžiausių iššūkių – skaitymo skatinimas tarp vaikų ir jaunimo. Žinoma, bibliotekoje jų netrūksta, tačiau skaitančiųjų mažai. Todėl tenka galvoti, o kartais net gudrauti, kad paskatintume vaikus paimti ir perskaityti knygą”.

Aušra: „Labai gaila, kad mokyklų bibliotekos yra pamirštos, jų fondai tokie pasenę, kad graudu žiūrėti. Juk mokyklose vaikai, paaugliai ir jaunuoliai mokomi skaityti, o pasiūlyti neturime ko. Kur tas skaitymo skatinimas? Kaip atnaujinti mūsų fondus, ką pasiūlyti vaikams? Manau, privalo būti skiriama lėšų ir mokyklų bibliotekoms”.

3×3. Motyvuoja

Austėja: „Gyvenime vadovaujuosi požiūriu, jog pokytis įvyks, tik jei pats kažką padarysi. Žvelgiant į kasdienybę ir matant daug netobulumų norisi tikėti, kad veikla, kurios imiesi bibliotekoje, prisidės prie teigiamo pokyčio visuomenėje. Ypač dažnai tokios mintys aplanko organizuojant veiklas vaikams, kurie yra itin atviri naujai informacijai. Galbūt bibliotekoje išgyventa teigiama patirtis, reikalingu metu išgirstas palaikymo žodis ar paskatinimas nulems jo geresnę savijautą, galbūt bibliotekoje užgims ateities planai ir svajonės, pasitikėjimas savimi ir kitais”.

Aldona: „Didelis noras ieškoti naujų veiklos formų yra ir tam tikras bibliotekos įsipareigojimas saugoti, įprasminti, įveiklinti kraštietės profesorės Vandos Zaborskaitės atminimą. Bibliotekai suteiktas garbingas vardas skatina galvoti, ką dar nauja, ypatinga sukurti, kad būtų įdomu ne tik skaitytojams, bet ir svečiams, kraštiečiams. Žymių kraštiečių, palikusių pėdsaką Lietuvos kultūroje, švietime, moksle, turime nemažai. Privalome palaikyti ryšius su jais, kviestis, kad savo pavyzdžiu užkrėstų jaunimą. Tai vienas bibliotekos prioritetų”.

Aušra: „Sakoma, bibliotekininkas turi daug laisvo laiko – skaito knygas, geria kavą, mezga. Mitų mitas. Tereikėtų patiems pabūti bibliotekininku, ypač mokyklos ar gimnazijos. Svarbu ir bendravimas, gebėjimas rasti idėjų, kūrybiškumas, edukacijos, knygų pažinimas. Į bibliotekas žengia technologijos, taigi ir bibliotekininkas turi eiti su jomis. Svarbiausia – pozityvumas ir šypsena”.

*****

„Ad astra” apdovanojimus G. Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka teikia nuo 2017 m. Nominacija siekiama viešinti, paskatinti kūrybiškai ir inovatyviai dirbančius regiono bibliotekų darbuotojus už išskirtinę veiklą, aukštą profesionalumą, reikšmingus darbus organizacijų ir bendruomenių labui.